HS: Ministeriö murtaa rippisalaisuuden, jos kirkko ei toimi

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo käyttää lastensuojelulakia rippisalaisuuden murtamiseksi, jollei kirkko itse toimi, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Rippisalaisuuden ongelma on, ettei pappi voi kertoa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, koska ilmoitusvelvollisuus koskee vain törkeitä tekoja.

Ministeriö on valmis poistamaan nyt lastensuojelulaista kohdan, jonka mukaan ilmoitusvelvollisuus ei koske papin tai lehtorin toimittamaa rippiä tai sielunhoitoa.

- Kun lastensuojelulakia tehtiin, kuviteltiin, että kirkko itse hoitaa muutoksen kirkkolakiin. Jollei kirkko sitä nyt tee, muutos tehdään lastensuojelulakiin, sanoo peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) lehdelle.

Kun lastensuojelulaki uusittiin vuoden 2008 alusta, sosiaali- ja terveysministeriö neuvotteli valmistelun aikana kirkon kanssa siitä, että myös papilla olisi aina ilmoitusvelvollisuus esimerkiksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön paljastuessa.

Nyt ovat Risikon mukaan edessä neuvottelut siitä, tekeekö kirkko muutoksen kirkkolakiin vai ministeriö lastensuojelulakiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.