HS: Poikkeuksellinen rikostutkinta Jyväskylässä: Lähiön asukkaat tunnistivat romaanista itsensä ja syyttävät kirjailijaa

Sisä-Suomen poliisi on aloittanut esitutkinnan poikkeuksellisesta rikosepäilystä, kertoo Helsingin Sanomat. HS:n mukaan useat ihmiset ovat tunnistaneet itsensä esikoiskirjailija Noora Vallinkosken Perno Mega City -lähiöromaanista ja syyttävät nyt kirjailijaa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Tapausta tutkitaan Jyväskylässä, koska teoksen kustantajan Atenan kotipaikka on Jyväskylä. Poliisi on kuullut muun muassa Atenan toimitusjohtajaa Ville Rauvolaa.

– Poliisin työn kannalta tätä selvitetään samalla tavoin kuin kunnianloukkausjuttua. Poliisi arvioi, missä määrin asianomistajan käsitys tapahtuneesta vastaa laissa kunnianloukkauksena määriteltyä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Annukka Liukkonen kommentoi Helsingin Sanomissa.

Kirjailija Vallinkosken mukaan rikosilmoitukset vaikuttavat kiusaamiselta. Hän kertoo HS:ssä ammentaneensa romaaniinsa todentuntuiselta vaikuttavaa sisältöä esimerkiksi lapsuudestaan Pernon lähiössä Turussa. Hän sanoo kirjoittaneensa "stereotyyppisista lähiöhahmoista", joista joka toisesta joku voisi tunnistaa itsensä.

– Mielikuvituksesta putkahtaa esiin kaikenlaisia nimiä, jotka tuntuvat sopivan kirjan hahmoille. Ihmiset ehkä sitten tunnistavat itseään romaanista sillä perusteella, että nimi on sama, Vallinkoski kommentoi Helsingin Sanomille.

Artikkelin mukaan rikosilmoitusten taustalla on ennen kaikkea yhden henkilön aktiivinen toiminta.

– Kirjailijan ammatti alkaa käydä vaikeaksi, jos ei voi kirjoittaa yhteiskunnallisesti tärkeistä aiheista, Vallinkoski sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua päivitetty 28.10.2018: Lisätty tieto Pernon lähiön sijainnista Turussa.