HS: Poliisit pahoinpitelivät keskisormea näyttäneen miehen – hovioikeus antoi tuomion

Käräjäoikeus oli aiemmin vapauttanut poliisit syytteistä, mutta hovioikeus totesi toisin.

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi torstaina kaksi kuopiolaispoliisia miehen perusteettomasta putkaan viennistä ja pahoinpitelystä, kertoo Helsingin Sanomat.

Tuomion mukaan miehet syyllistyivät pahoinpitelyyn, vapaudenriistoon ja virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Poliisit saivat tapauksesta 60 ja 80 päiväsakkoa eli  maksettavaa yhteensä reilut 4000 euroa. Lisäksi he joutuvat korvaamaan uhrille 4000 euroa fyysisestä kivusta sekä 1500 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus oli aiemmin vapauttanut heidän syytteistä, lehdessä kirjoitetaan.

Mies näytti keskisormea, poliisit pahoinpitelivät

Tapahtumaketju alkoi huhtikuussa 2014 Kuopion Käsityökadulla, jossa päihtynyt mies oli näyttänyt poliiseille keskisormea.

Ylikonstaapeli ja vanhempi konstaapeli ottivat käsimerkkejä näyttäneen miehen kiinni ja veivät tämän putkaan.

Poliisit kertoivat miehen käyttäytyneen aggressiivisesti. Hovioikeus katsoi silti, että kiinniotto oli perusteeton, sillä poliisien väitteelle ei löytynyt riittäviä perusteluja. Myöskään silminnäkijähavainnot eivät tukeneet väitettä.

Kiinniotetun seurassa olleiden henkilöiden mukaan poliisi olisi kehottanut heitä "painumaan vittuun, mikäli he eivät itsekin halua putkaan" sekä sanonut, että ”näin käy, jos näyttää poliisille keskisormea”.

Helsingin Sanomien mukaan poliisiautossa kuvatulla videolla kuuluu myös, kuinka kiinniotettu kysyi syytä kiinniotolle ja johon poliisi vastaa, että "siksi, kun sä oot idiootti”.

Kun mies oli viety putkaan poliisit pahoinpitelivät miehen. Hänen lonkkanivel meni sijoiltaan, eikä hän pystynyt liikkumaan kunnolla.

Hovioikeudessa poliisien todettiin laiminlyöneen velvollisuutensa järjestää miehelle lääkäriapua. Poliisit perustelivat pahoinpitelyä sillä, että mies olisi yrittänyt lyödä heitä. Tätä hovioikeus ei kuitenkaan uskonut.

Helsingin Sanomien mukaan Itä-Suomen poliisilaitos päättänee alkuvuoden aikana määrätäänkö poliiseille hallinnollisia seuraamuksia. Näitä voivat olla muun muassa varoitus, määräaikainen virasta erottaminen tai irtisanominen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.