HS: Sähkötupakka on nyt tutkitusti selvästi vaarallista

Nikotiinipitoinen höyry aiheuttaa keuhkoahtaumatautia.

Sähkösavukkeiden eli höyrystämiseen ja höyryn hengittämiseen perustuvien tupakointia muistuttavien sähkölaitteiden käyttäminen on vaarallista. Jos höyryssä on nikotiinia, on höyryn hengittäminen "erityisen vaarallista", Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Lehden mukaan tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa on todettu, nikotiinia sisältäneiden sähkösavukkeiden höyryn hengittämisen aiheuttaneen hiirille keuhkoahtaumatautia, tulehdusreaktion keuhkoihin ja keuhkolaajentumaa. Nikotiiniton höyry aiheutti jonkin verran keuhkoputkien supistumisherkkyyttä sekä ilman virtauksen rajoittumista hengitysteissä sekä astmankaltaista keuhkoputkien herkistymistä ärsykkeille.

Helsingin Sanomien haastatteleman asiantuntijalääkärin Heikki Ekroosin mukaan kyseessä on ensimmäinen sähkösavukkeiden pitkäaikaisvaikutuksia selvittänyt tutkimus. Hiirikokeen koeasetelma vastasi noin 20–30 vuoden tupakointia ihmisillä.

Tutkimus on julkaistu Thorax-lehdessä tänä syksynä, Helsingin Sanomat kertoo.

Helsingin Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sähkösavukkeita ei voi suositella tupakoinnin lopettamiseen niiden haitallisten terveysvaikutusten vuoksi.

Lähde:

Helsingin Sanomat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.