HS: SDP ehdottaa eläke- ja sijoitusrahastojen osinkotuloille viiden prosentin veroa

Ammattiliitoille saattaisi aiheutua miljoonien tulonmenetykset.

Oppositiopuolue SDP aikoo esittää, että eläke- ja sijoitusrahastojen, yleishyödyllisten yhteisöjen ja säätiöiden osinkotuloille asetettaisiin viiden prosentin lähdevero, kertoo Helsingin Sanomat. Nykyisin mainitut tahot on vapautettu osinkoveroista.

Helsingin Sanomien mukaan esitys on osa SDP:n suurempaa vero-ohjelmaa, jonka se aikoo julkistaa lähiaikoina. Lehden mukaan SDP:n puoluehallitus päätti asiasta torstaina.

SDP laskee veron tuottavan valtiolle 250 miljoonaa euroa vuodessa.

SDP:n mukaan sen esittämä uusi osinkovero on tarkoitettu ennen kaikkea ulkomaisille eläke- ja sijoitusrahastoille sekä vakuutusyhtiöille, jotka eivät maksa veroa suomalaisyhtiöiltä saamistaan osingoista.

– Helsingin pörssin kaikkien yhtiöiden omistuksesta puolet on ulkomaisessa omistuksessa. Tänä keväänä osinkoja maksetaan ennätykselliset 13 miljardia euroa, joista valtaosa täysin verottomasti, SDP:n kansanedustaja Timo Harakka sanoi Helsingin Sanomille. Harakka on ollut mukana valmistelemassa puolueensa verolinjauksia.

EU-sääntöjen mukaan ulkomaisia omistajia ei voi kohdella eri tavoin kuin kotimaisia, joten SDP:n kaavailema lähdevero koskisi samalla tavalla myös suomalaisia yhteisöjä. Näihin kuuluvat myös ammattiliitot, joille lähdevero voisi tarkoittaa miljoonien tulonmenetyksiä.

SDP on tällä hetkellä oppositiossa, mutta on muutamissa viimeaikaisissa mielipidekyselyissä ollut suosituin puolue. Näin ollen sen verokannoilla voi olla merkitystä ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.