HS: Sairauslomien määräämisessä valtavia eroja

Yleislääkärit määräävät pidempiä sairauslomia kuin työterveyslääkärit, kertoo Helsingin Sanomat. Suomen Lääkäriliitosta kerrotaan, että erot sairauslomien määräämisessä ovat niin suuria, että ne voivat heikentää potilaan oikeusturvaa.

– Yksi lääkäri voi arvioida samaa sairautta potevan, samaa työtä tekevän, samanikäisen ja terveydentilaltaan samankuntoisen ihmisen sairauslomatarpeen hyvinkin pitkäksi, toinen voi todeta, ettei potilas tarvitse sairauslomaa lainkaan, Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen sanoo.

Viime vuoden lopulla tarkastetussa väitöstutkimuksessa lähes 2 000:ta lääkäriä pyydettiin arvioimaan kuvitteellisten potilaiden sairausloman tarve. Tutkimuksessa vähiten vapaata myöntänyt lääkäri määräsi sairauslomaa yhteensä 21 päivää, anteliain jopa 170 päivää.

Maaseudulla kirjoitetaan keskimäärin pidempiä sairauslomia kuin kaupungissa, ja mieslääkärit määräsivät keskimäärin pidempiä sairauslomia kuin naislääkärit.

Työterveyslaitoksen johdolla toimiva työryhmä miettii parhaillaan, pitäisikö Suomeen saada suositukset sairauslomien pituuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.