HS: Salakuvaaminen seksin aikana yleistynyt Suomessa – uhreilla monenlaisia oireita

Salakuvauksen uhrit kärsivät paniikki­kohtauksista, ahdistuksesta ja häpeän tunteesta

Seksin aikana kuvaaminen salaa on raiskauskriisikeskus Tukinaisen havaintojen mukaan yleistynyt Suomessa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan teosta seuraa uhreille usein hyvin monenlaisia oireita ja seurauksia, jotka voivat jatkua vuosia. Eräs juontaja Axl Smithin salaa kuvaama nainen vertasi oikeudenkäynnissä rikosta raiskaukseen.

– Seksin salakuvaaminen voi aiheuttaa uhrille samankaltaisia seurauksia kuin seksuaalirikoksetkin, sanoi vastaava kriisityöntekijä Katja-Mari Ottelin Tukinaisen Jyväskylän-toimipisteeltä lehdelle.

Lehden mukaan Smithin kuvaamiksi joutuneilta naisilta kysyttiin oikeudenkäynnissä, millaisia seurauksia salakuvaus oli aiheuttanut heille.

Uhrien vastauksissa toistuivat ahdistuneisuus, paniikkikohtaukset, univaikeudet, keskittymisvaikeudet ja häpeän tunne. Useat mainitsivat myös, että tapahtuneen jälkeen on hankalaa luottaa ihmisiin ja luoda ihmissuhteita.

Lehden mukaan Axl Smithin uhreista osa on hakenut apua raiskauskriisikeskus Tukinaiselta.

– Tällaisesta rikoksesta toipuminen on hyvin yksilöllistä. Usein toipuminen vaatii jokseenkin pitkää psykologista tai henkistä tukea. Se on kuitenkin hyvin vaihtelevaa. Jotkut toipuvat nopeammin kuin toiset, Ottelin sanoi lehdelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käräjäoikeus pahoittelee uhrien nimiä Smithin tuomion korjatussakin versiossa

Axl Smithin korjatussakin tuomiossa näkyy uhrien nimiä

Lakimies: Axl Smithin salakatselutuomion jälkipyykistä useita tutkintapyyntöjä

Juontaja Axl Smith tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja 100 000 euron korvauksiin