HS: Supo voi tarkkailla ihmistä vuosia

Sisäministeriö on huomauttanut suojelupoliisia teknisen tarkkailun jatkamisesta vuosia ilman riittävän tiheää uudelleenharkintaa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Sisäministeriön poliisiosaston esikunta määrää, että Supon tekemä tekninen katselu ja kuuntelu pitää harkita uudelleen vähintään kuuden kuukauden välein.

Lehti kirjoittaa, että ministeriön tarkastuskertomuksen mukaan Supolla on käytössä vuosia kestäneitä tarkkailuja, joiden aloittamisesta on tehty asianmukaiset päätökset, mutta joiden jatkosta ei ole päätetty riittävän usein tai päätös on jäänyt kirjaamatta.

Päätökset tulee ministeriön mukaan dokumentoida huolellisesti. Lisäksi päätös tarkkailun jatkamisesta tai lopettamisesta täytyy tehdä tarvehankintaan perustuen.

Sinänsä laissa ei ole määrätty teknisen tarkkailun kestolle ylärajaa.

Supon apulaispäällikkö Petri Knape sanoo lehdessä, että suojelupoliisissa toimitaan tarkastuksessa esille otettujen näkökohtien mukaan.

Ministeriön tarkastus liittyy sisäministeriön poliisiosaston erikoistoimiin, joihin se ryhtyi niin sanotun Soneran teleurkintaskandaalin jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.