HS: Tutkija kertoo, millainen on tyypillinen kuolemanrajakokemus

Kuolemanrajakokemus muuttaa ihmisen elämää jollain tavalla, Miia Kontro kertoo Helsingin Sanomille.

Kuolemanrajakokemuksia tutkinut ja niistä kirjan kirjoittanut teologian maisteri Miia Kontro kertoo Helsingin Sanomille, että kokemukset tyypillisesti muuttavat ihmisten elämää jollain tavalla.

Tyypillinen kuolemanrajakokemus on Kontron mukaan sellainen, että ihminen kokee irtautuvansa fyysisestä kehostaan ja katselevansa esimerkiksi omaa leikkaustaan ylhäältä. Kuoleman rajalla käyvä voi myös liikkua jonkinlaista valonsädettä tai tunnelia pitkin kohti "ihanaa valoa" ja kohdata valkoisia hahmoja tai kuolleita läheisiään. Tunnusomaista on Kontron mukaan syvä rauhan ja täydellisen rakkauden tunne.

– Kuolemanrajakokemuksen jälkeen ihminen tajuaa, että kuolemaa ei tarvitse pelätä eikä murehtia etukäteen, Kontro sanoo.

Kokemus myös muuttaa ihmisen käsityksen rakkaudesta. Sitä ei pidä enää kahden ihmisen välisenä tunteena, vaan universaalina voimana.

Usein ihminen muuttuu Kontron mukaan myös suvaitsevaisemmaksi: hän suhtautuu aiempaa liberaalimmin esimerkiksi muihin uskontoihin, pakolaisiin tai seksuaalivähemmistöihin.

Kontron kirja perustuu hänen pro gradu -työhönsä, johon hän haastatteli 25 kuolemanrajakokemuksen kokenutta ihmistä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .