HS: Työn perässä ei välttämättä kannata muuttaa Helsinkiin

Satakuntalaiset menettävät muuttaessaan eniten.

Helsingin Sanomien mukaan Helsinkiin ei välttämättä ole järkevää muuttaa työpaikan perässä.

Vaikka palkkataso on Helsingissä korkeampi, ovat myös asumiskustannukset huomattavasti korkeammat kuin muualla. Palkka ei välttämättä riitä korvaamaan korkeampia vuokria ja asuntojen hintoja. Helsinkiin muuttava joutuukin tinkimään joko käteen jäävistä tuloista tai asumisen tasosta.

Helsinkiin työllistymisen kannattavuutta tutki Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen. Hän keskittyi selvityksessään tutkimaan, miten muutto maakunnista Helsinkiin vaikuttaisi yksin vuokralla asuvan työttömän käteen jäävään ansiotasoon. Kärkkäinen valitsi ryhmän menetelmällisistä syistä, sillä yksin asuvan muuton taloudelliset seuraukset on helpompi selvittää kuin esimerkiksi lapsiperheen.

Helsingin Sanomat kertoo Kärkkäisen havainneen, että maakuntien välillä on suuria eroja siinä, kuinka kannattavaa Helsinkiin on työn perässä lähteä.

Selvityksen mukaan satakuntalaisen kannattaa harkita tarkimmin, muuttaako Helsinkiin tekemään töitä. Satakunnasta Helsinkiin muuttavalle työttömälle jäisi käteen keskimäärin 160 euroa vähemmän kuukaudessa verrattuna siihen, että hän olisi työllistynyt kotiseudulleen.

Toiseksi eniten muutolla olisi vaikutusta Lapista lähteviin, jotka menettäisivät noin 150 euroa kuukaudessa.

Selvityksen mukaan Pohjois-Savosta Helsinkiin muuttava menettäisi muuttaessaan noin 70 euroa kuukaudessa. Pohjois-Karjalasta lähtevä joutuisi luopumaan kuukausittain noin 60 eurosta, Keski-Suomesta muuttava noin 40 eurosta.

Muuton vaikutukset ovat pienimmät pirkanmaalaisille. Pirkanmaalta Helsinkiin muuttava menettäisi vain 20 euroa kuukaudessa. Alle 40 euroa menettäisivät myös eteläsavolaiset ja päijäthämäläiset.

Helsingin Sanomien mukaan erot selittyvät sekä asumiskustannusten että palkkojen eroilla. Esimerkiksi eteläpohjanmaalaisen vuokra kasvaisi keskimäärin kaikista eniten, mutta palkka nousisi niin merkittävästi, että se korvaisi suuren osan vuokraerosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.