HS-gallup: Kokoomus yhä kärjessä, mutta SDP hönkii niskaan

Keskustan alamäki ei taittunut taaskaan.

SDP on kuronut kiinni kokoomuksen kaulaa kannatuksessa, ilmenee Helsingin Sanomien kannatusmittauksesta. Eroa puolueiden suosiossa on nyt 2,4 prosenttiyksikköä, kun lokakuussa luku oli 3,8.

Kokoomus oli edelleen suosituin 21,4 prosentin kannatuksella, SDP toinen 19 prosentilla. Kolmantena oli vihreät, joita kannatti 15,7 prosenttia vastaajista. Pääministeripuolue keskusta jäi neljänneksi 15,1 prosentilla.

Keskustan luisu on jatkunut eduskuntavaaleista lähtien. Eduskuntavaaleissa vuoden 2015 huhtikuussa keskusta porskutti suurimpana puolueena 21,1 prosentin kannatuksella. Siihen verrattuna keskusta on onnistunut sulattamaan kannatuksestaan kuusi prosenttiyksikköä. Kokoomuksen kannatus on taas pullistunut 3,2 prosenttiyksikön edestä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei osannut sanoa, miksi päähallituspuolueiden kannatuskäyrät osoittavat eri suuntiin.

– Miksi kokoomus pärjää niin paljon paremmin on hivenen mystinen kysymys itsellenikin. Voisiko olla niin, että keskustan kannattajissa on enemmän pieni- ja keskituloisia. Ehkä nämä tiukat ajat ovat koetelleet meidän kannattajia enemmän, Kaikkonen pohti STT:lle.

Kaikkonen toivoi, että talouden elpyminen alkaisi vähitellen näkyä myös pääministeripuolueen luvuissa.

Notkahtaako kokoomuskin?

SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin arveli SDP:n nousun olevan seurausta siitä, että puolue pysyy asialinjalla.

– Meille on eduksi se, että nyt puhutaan politiikkaa. Vastaavasti esimerkiksi vihreät pelaavat aika paljon mielikuvilla, Marin sanoi.

Marin huomautti, että hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt erittäin matala, 38,1 prosenttia. Kokoomus on nyt kirkkaasti isompi kuin kaksi muuta hallituspuoluetta yhteensä.

– Varmasti siellä on aikamoiset kriisitunnelmat.

Kokoomuksen kannatus ei Marinin mielestä ole kestävällä pohjalla.

– Uskon, että kokoomuskin tulee notkahtamaan. Sote-uudistuksen takkuilusta ei ole nähty vielä viimeisiä näytöksiä. Keskustan kannattajille on ehkä ollut yllätys, että hallitus tekee näin eriarvoistavaa politiikkaa. Kokoomusyhteistyö ei ole ollut keskustan kannalta kauhean hyvä, Marin sanoi.

Hallitukseen perussuomalaisten hajoamisen jälkeen jääneillä sinisillä oli tuoreessa kyselyssä 1,6 prosentin kannatus. Vanha emopuolue ylsi lähes tasoihin vasemmistoliiton kanssa 8,7 prosentin kannatuksella. Laskua eduskuntavaaleista kertyy perussuomalaisille pyöreät yhdeksän prosenttiyksikköä.

TNS haastatteli 2 434:ää suomalaista loka–marraskuussa. Virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.