HS ja IL: Hallitukselta perusväylänpitoon satoja miljoonia, suuret ratahankkeet liikkeelle – Keski-Suomea ei mainittu

Tuleva hallitus tekee perusväylänpitoon 300 miljoonan euron vuosittaisen tasokorotuksen ensi vuodesta alkaen, kertovat Helsingin Sanomat ja Iltalehti, jotka ovat saaneet hallitusohjelmaluonnoksen haltuunsa.

Talvikunnossapitoon tehdään pysyvä 20 miljoonan euron korotus perusväylänpidon tasokorotuksen sisällä. Lisärahaa kohdistetaan erityisesti niille alueille, joissa talvi asettaa erityiset haasteet.

Perusväylänpito tarkoittaa muun muassa maanteiden, rautateiden ja vesiväylien päivittäistä kunnossapitoa ja ylläpitoa.

Uusi hallitus kaavailee muutoksia viime kesänä voimaan tulleeseen uuteen taksilakiin. Ohjelman mukaan "taksiliikenteen osalta tehdään tarvittavat korjaukset ottaen huomioon toiminnan turvallisuus ja harmaan talouden torjunta".

"Erityisesti kohdattuihin epäkohtiin (esimerkiksi hinnoittelun läpinäkyvyys ja taksien saatavuus) pyritään etsimään ratkaisuja muuttuneessa tilanteessa", ohjelmassa linjataan.

Myös Kela-taksien kilpailutuskäytännöt aiotaan arvioida uudelleen.

Ratahankkeiden suunnittelu etenee

Uusi hallitus edistää suuria raideliikennehankkeita käynnistämällä pääradan ja sen laajennusten suunnittelun sekä itäradan suunnittelun. Myös Helsingistä Turkuun suuntautuvan radan eli niin sanotun tunnin junan jatkosuunnittelu käynnistetään. Valtio on jo aiemmin myöntänyt tunnin junalle 40 miljoonaa euroa suunnittelurahaa.

Lisäksi ohjelmassa todetaan, että "Pisararadan ja Helsingin ratapihan järjestelyjen osalta on varmistettava liikenteen kehittämisen ja kansantalouden kannalta tehokkain, parhaan kokonaishyödyn tuova malli".

Tampereen ja Jyväskylän välille kaivatuista kaksoisraiteista ei Iltalehden ja Helsingin Sanomien jutuissa mainita mitään.

Vaarallisten tasoristeysten poistamiseen varataan 22 miljoonan euron lisärahoitus vuosille 2020–2022.

Iltalehti uutisoi jo aiemmin tänä viikonloppuna, että tuleva hallitus korottaa fossiilisten polttoaineiden verotusta ja mahdollistaa tiemaksujen käyttöönoton kaupunkiseuduilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jyväskylästä junalla kahdessa tunnissa Helsinkiin? – Kaksoisraiteiden suunnittelu haluttaisiin aloittaa heti

Jyväskylän radan pitää olla osa pääratahanketta

Hallitusohjelma vuoti julkisuuteen – näin se vaikuttaa sinun arkeesi

IL ja HS: Rinteen tuleva hallitus muuttamassa raiskauksen määritelmän ja laatimassa naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman