HS: poliisijohdon rikosepäilyt tietolähdejutussa laajentuivat KRP:n Robin Lardotiin

Keskusrikospoliisin päällikköä Robin Lardotia ja toista henkilöä epäillään virkarikoksesta. Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti asiasta maanantaina Helsingin Sanomien kerrottua, että tietolähdetoiminnan valvontaa ja järjestämistä koskeva esitutkinta on laajentunut Lardotiin.

Viraston mukaan esitutkinnassa selvitetään vuosien 2010–2013 tapahtumia. Helsingin poliisilla ei ollut tuolloin ainoatakaan virallisesti rekisteröityä tietolähdettä, vaikka Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutussa salaiseen tietolähdetoimintaan on viitattu taajaan.

Lardotin tapauksessa epäily koskee aikaa, jolloin hän toimi Poliisihallituksen rikostorjuntayksikön päällikkönä. Uusi rikosepäily koskee myös toista henkilöä, jonka henkilöllisyyttä Valtakunnansyyttäjänvirasto ei kerro.

Kysyttäessä jatkamisestaan KRP:n päällikön virassa Lardot vastaa, että on valmis eroamaan ilman muuta, jos on syyllistynyt väitettyyn laiminlyöntiin.

–  Juuri tämän takia on tärkeää, että asia ripeästi, perinpohjaisesti ja asianmukaisesti selvitetään. Olen virkavastuulla toiminut ja omatuntoni on täysin puhdas, Lardot sanoo STT:lle.

Työnantajan puolelta avainkysymys asiassa on se, eteneekö juttu mahdollisesti myöhemmin syyttäjältä oikeuteen.

–  Odotamme syyttäjän ratkaisun valmistumista asiassa. Emme ryhdy toimenpiteisiin, ennen kuin syyteharkinta on valmistunut, kansliapäällikkö Ilkka Salmi sisäministeriöstä sanoo.

Tietolähdejuttu pian oikeudessa

Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan järjestämisen vuoksi on nostettu syytteet muun muassa entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa, entistä Helsingin poliisikomentajaa Jukka Riikosta, nykyistä Helsingin poliisipäällikköä Lasse Aapiota ja huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota vastaan.

Paatero ja Riikonen ovat nykyään molemmat eläkkeellä. Aapio puolestaan on pidätetty virasta.

Kaikkiaan syytteet on nostettu seitsemän entisen tai nykyisen poliisin toiminnasta. Juttua aletaan käsitellä oikeudessa elokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.