HUSin Lindén: Valinnanvapaus viivästyy ainakin vuodella

Perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset siirtyvät nyt sote-valiokuntaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén arvioi, että valinnanvapaus viivästyy perustuslakivaliokunnan lausunnon takia vähintään vuodella.

– Jo kokonaan uudenlaisen toimivan julkisesti rahoitetun markkinamekanismin luominen tietojärjestelmineen ja hallintoineen, valvontoineen on niin iso asia, että kaksi vuotta maakuntien aloittamisesta on minimiaika.

Muita maakuntia moninkertaisesti suuremmalla Uudellamaalla tarvitaan hänen mukaansa kuitenkin kolme vuotta. Hammashuollon osalta rahoitusmallikin on kokonaan auki, joten se tarvitsisi Lindénin mukaan 3–4 vuotta siirtymäaikaa.

Lindén ennustaa vähintään vuoden, jopa kahden vuoden lykkäystä nykyisiin valinnanvapauden aikatauluihin.

– Eli jos laki säädetään syksyllä 2018 ja maakunnat aloittavat 2020 vai peräti 2021, alkaisi valinnanvapaus 2022 tai 2023.

Tällä hetkellä lakiesityksessä sote-keskukset aloittaisivat toimintansa 2021 alusta ja suun hoidon yksiköt 2022 alusta. Henkilökohtainen budjetti ja asiakassetelit tulisivat käyttöön viimeistään 1.7.2020.

Perustuslakivaliokunta vaati perjantaina julkaistussa lausunnossaan muutoksia sote-uudistuksen valinnanvapausjärjestelmän voimaantulon aikatauluun ja maakuntien sote-palvelujen rahoitukseen.

Valiokunta ei kuitenkaan tarkasti yksilöinyt, miten valinnanvapautta vaiheistetaan, vaan sen vaatimat muutokset tehdään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

"Notifiointiin mennään – tai voi tulla satojen miljoonien lasku"