Haastava tehtävä päästä toiselle kierrokselle, arvioi professori

Haataisella on jo haastetta päästä Lipposen lukeman yläpuolelle, sanoo professori.

SDP:n presidenttiehdokkaalla Tuula Haataisella on erittäin haastava tehtävä päästä toiselle kierrokselle, arvioi Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun professori Ilkka Ruostetsaari. Presidentti Sauli Niinistön suosio on laajaa muissakin puolueissa kuin kokoomuksessa, joten muiden äänisaalis voi jäädä laihaksi.

– Mehän muistamme miten Paavo Lipposelle kävi edellisissä presidentinvaaleissa. Haataisella on jo haastetta päästä Lipposen lukeman yläpuolelle, Ruostetsaari sanoi.

Ruostetsaari piti Haataisen voittoa jäsenäänestyksessä vähän yllättävänä, koska Maarit Feldt-Rantaa oli pidetty ennakkosuosikkina.

SDP oli Ruostetsaaren mukaan pakkoraossa, joten sen oli pakko löytää ehdokas. Suuri puolue tarvitsee vaalien tarjoamaa näkyvyyttä, eikä voi olla asettamatta omaa presidenttiehdokasta. SDP:n heikot kannatusluvut tekivät tämän varsin selväksi.

– Jonkun SDP:stä piti uhrautua ja sieltä ei ulkopoliittisesti kokenutta ehdokasta löytynyt. SDP kaipaa nyt kyllä kovasti näkyvyyttä, kaikissa vaaleissa.

Ruostetsaari arveli, että vihreiden Pekka Haavisto ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari saattavat vaaleissa hyötyä toisistaan, koska he edustavat selvästi toisilleen vastakkaisia arvoja.

– Tietenkin on muistettava, että Huhtasaari on kovin kokematon ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Nähtäväksi jää, miten hänen eväänsä riittävät vaalikeskusteluissa.

 

Suoraa puhetta ihmisoikeuksista

 

Haataisen valintaa kommentoi myös Turun yliopiston erikoistutkija Mari K. Niemi Suomen Kuvalehden blogissaan. Hän arvioi, että Haataisen mahdollisuuksia määrittää pitkälti se, miten vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja Haavisto asemoituvat tulenaroissa ja kansalaisten mieliä jakavissa kysymyksissä. Haatainen antoi tästä jo viitteitä, kun hän selvästi otti kantaa ihmisoikeuksien puolesta.

– Turvapaikanhakijoiden ja vähemmistöjen asiaa ajava, rasismia ja vihapuhetta suorasanaisesti vastustava feministinainen tulee saamaan osakseen aggressiivista vastakampanjointia, Niemi ennakoi.

Niemi arveli, että vastakkainasettelu saattaa syntyä Haataisen ja Huhtasaaren välille, jos valtaosa muista ehdokkaista lähtee "presidentillisesti" tasapainoilemaan eriävien näkemysten välille.