Haglund: "Valmiustaso tarkoitusten mukainen rauhan aikana"

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) torjuu ajatuksen, jonka mukaan Hornet-hävittäjien jääminen maahan viime viikon ensimmäisten ilmaloukkausten aikana olisi ollut seurausta Puolustusvoimien säästöistä.  Ministerin mukaan valmius on kunnossa ja järjestelyt ovat olleet suurin piirtein samanlaiset jo vuosikausia.

– Toiminnallisesti kaikki valmiusasiat on hoidettu koko puolustusvoimauudistuksen ajan ihan samalla tavalla, Haglund vakuuttaa.

Ministeri on tyytyväinen siihen, että presidentti Sauli Niinistö nosti tässä yhteydessä esiin Puolustusvoimien resurssivajeen. Vaje ei kuitenkaan liity toiminnalliseen valmiuteen vaan lähinnä investointitarpeisiin, Haglund sanoo.

Toukokuun 20. päivän tapahtumia Haglund kommentoi toteamalla, että kyseiset venäläiskoneet oli muun lentoliikenteen tavoin jo ennalta tunnistettu ja niiden lentoreitit olivat tiedossa. Hävittäjien tunnistuslennot kohdistetaan ensi sijassa tunnistamattomiin koneisiin, Haglund sanoo.

– Nyt puhutaan aseistamattomista venäläisistä kuljetuskoneista, jotka poikkesivat rauhan aikana lentosuunnitelmasta meidän ilmatilaamme. Koneet oli ennalta tunnistettu lentosuunnitelman pohjalta, Haglund kertoo.

Perusteita sille, miksi hävittäjät lähtevät tai eivät lähde tunnistuslennolle, ei kuitenkaan kerrota julkisuuteen, Haglund sanoo. Ministeri ei halua ottaa kantaan siihen, miksi Hornetit kiirehtivät kolmatta venäläiskonetta vastaan myöhemmin illalla.

Ministeri haluaa myös muistuttaa, ettei mikään valmiustaso riittäisi siihen, että hävittäjät ehtisivät tukikohdista kapealle Suomenlahdelle tunnistamaan ilmatilaan hetkellisesti poikennutta konetta. Tätä varten koneiden pitäisi olla koko ajan ilmassa.

– Se ei ole tarkoituksenmukaista tai taloudellisesti järkevää rauhan aikana. Kriisiaikana tilanne tietysti muuttuu täysin, Haglund sanoo.

Hornetien myöhästymisistä vaaditaan selityksiä: "Tietoa taas mediasta"

IS: Katainen kertoi Hornetien reagoineen ilmatilaloukkaukseen välittömästi

Niinistö ilmatilan loukkauksista: Hetkeksikään ei voi hellittää

Presidentti Niinistö Ylellä: Oma puolustus pidettävä kunnossa

Ilmavoimien komentaja Jäämeri: "Hornet-lennot salaista tietoa"

Ilmavoimat: Ylityökertymät eivät vaikuta päivystysvalmiuteen

Savon Sanomat: Hornetit eivät ehtineet ilmatilaa loukanneiden koneiden luo

Rajavartiosto: Ilmatilaloukkausten syy lienee inhimillinen virhe

SK: Ilmatilaa loukannut kone uudenlainen hävittäjä

Puheloinen Ylellä: Ilmatilaloukkauksia ei ole syytä liioitella

Uusimmat

Kotimaa

Karannutta koiraa pyydystäneet ihmiset katkaisivat junaliikenteen Helsingissä – "Erittäin huono idea mennä junien sekaan juoksentelemaan"

Jännittävä lätkämatsi nostaa sydänpotilaiden verenpaineet kattoon – Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä tärkeä peli voi näkyä yllättävällä tavalla

Päiväkodin johtaja sai kärsiä, kun jyväskyläläisäiti hermostui perheestä tehdystä lastensuojeluilmoituksesta – pikaistuksissa kirjoitetusta viestistä sakkoja

Kyllä tästä maisterille seppele syntyy – yliopiston promootion juhlallisuudet alkoivat

Vanhat koulurakennukset joutuivat jälleen ilkivallan kohteeksi Tikkakoskella – katso karut kuvat spraymaalilla sotketuista seinistä

Uusi ravintolalaiva laskettiin tänään Päijänteeseen – Jyväskylän satamassa ensi vuonna

Kaipolan tehtaalla uhkaava tulipalo – tuli syttyi valtavassa keräyspaperikasassa 10000-neliöisessä varastossa

PS-Nuorten valtionapu vaakalaudalla, ministeriö perää selvitystä

Poliisi epäilee Ylöjärven tulipaloa tahallaan sytytetyksi – keitä ovat näiden ajoneuvojen kuljettajat?

Jyväskylän Minimanin perinteikäs lounaskahvila Mokkariina sulkee tänään ovensa – "Raskasta on ollut"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.