Haglund: Yhteistyö ei voi tulla kenellekään yllätyksenä

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä arvioinut raportti ei esitä maiden välille puolustusliittoa. Maille ei näin ehdoteta myöskään keskinäisiä turvatakuita.

Yhteistyön etenemismahdollisuuksia arvioinut raportti julkistettiin illalla Tukholmassa.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoi raportin julkistuksen yhteydessä, ettei tiiviimpi sotilasyhteistyö Ruotsin kanssa ole suunnattu ketään vastaan.

– Kenellekään ei voi tulla yllätyksenä, että Suomi ja Ruotsi tähtäävät tiiviimpään yhteistyöhön, Haglund sanoi.

Haglundin mukaan oleellista Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyössä on rauhanajan yhteistyö. Hänen mukaansa sen kautta luodaan edellytyksiä toimia eri kriiseissä yhdessä, jos niin valitaan.

– Luomme hyvin pitkälle menevän rauhanajan yhteistyön, ja se taas osaltaan tukee sitä, että jos haluamme, meillä on hyvä kyky toimia myös erilaisten kriisien tullen, sanoi Haglund illalla Tukholmassa.

Puolustusministeri Haglundin mukaan yhteistyössä eteneminen on poliitikkojen käsissä.

– Myös sotilaiden johtopäätös tässä raportissa on se, että miten pitkälle halutaan mennä, on poliittinen valintakysymys, hän sanoi puolustusraporttia käsitelleessä tilaisuudessa.

Haglundin käsityksen mukaan puolustusyhteistyölle on vahva tuki Suomen poliittisessa kentässä.

–?En ole tämän koko työn aikana kokenut minkäänlaista vastustusta, vaan pikemminkin vahvaa tukea eri suunnilta ja se on tietenkin hyvä lähtökohta tämän asian eteenpäin viemiselle.

Haglund ja Ruotsin edellinen puolustusministeri Karin Enström allekirjoittivat toukokuussa työsuunnitelman Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittämisestä. Samalla ministerit sopivat tänään esitellyt raportin tekemisestä.

Vaikka raportissa ei esitetä maiden välille turvatakuita, yhteistyö myös kriisi- ja konfliktioloissa lisäisi sen mukaan yhteistyön arvoa. Tämä vaatisi poliittisen päätöksen.

Raportti ei esitä Suomen ja Ruotsin merivoimien tai ilmavoimien yhdistämistä. Sen sijaan voitaisiin muodostaa yhteisiä joukkoja, esimerkiksi merivoimissa yhteinen laivasto-osasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puolustusvaliokunnan Niinistö: Ehdotukset edistävät luottamust

Raportti: Suomi ja Ruotsi eivät lähde sotilasliittoon