Haglund osasi odottaa hallituksesta putoamista – Niinistö pettyi

RKP:n Carl Haglund sanoo puolueen tienneen jo vaaliyöstä asti, että RKP saattaa pudota hallituksesta, joten hänen mukaansa tilanteeseen on valmistauduttu hyvin.

– Me ajoimme liberaalia, avointa yhteiskuntaa, ja tällä hallituksella ei sellaista varmasti saada.

Haglund arvioi, että myöskään vähemmistöjen asioiden ajaminen ei ole helppoa tällä hallituspohjalla.

Hän ei kuitenkaan usko oppositiossa olemisen olevan RKP:lle kovinkaan vaikeata vuosikymmenten jälkeen.

– Puolueen vaalitulos oli erittäin hyvä, eikä tämä johdu omasta toiminnastamme. Pettymys ei ole päällimmäinen tunne, vaan ehkä ennemminkin huoli. Haluamme Suomen olevan kansainvälinen ja avarakatseinen maa, mutta tällä konservatiivihallituksella se ei sellaiseksi kehity.

Haglundin mukaan RKP:n uusi tilanne ei ole ihme, koska aikaisemmin Suomessa on ollut kolme isoa puoluetta, nyt on neljä.

– Ei meitä siihen tarvita. Tietysti olisi ollut mahdollista muodostaa hallitusta myös vaalien kahdella voittajapuolueella, jolloin siinä olisivat olleet vihreät ja RKP, mutta Sipilä halusi mukaan vaalien häviäjiä, kuten perussuomalaiset ja kokoomuksen. Se on hänen valintansa.

Haglund toivoo, että hallitus onnistuu talouspolitiikassaan, jotta työllisyys saadaan nousuun. Siihen RKP:kin haluaa oppositiossa vaikuttaa.

Niinistö avoimen pettynyt

Vaalivoittaja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on pettynyt Juha Sipilän päätökseen. Hänen mielestään vaalivoittajan olisi pitänyt mahtua hallitukseen.

– Ihmiset odottivat meiltä sitä, että olemme hallituksessa pitämässä ihmisoikeuksien puolta.

Suomi saa nyt konservatiivisen, talousoikeistolaisia arvoja ajavan hallituksen, Niinistö katsoo.

Hänen mielestään vihreät jäi ulkopuolelle siksi, että puolue ajaa uudistuksia sen sijaan, että tehdään suuria tietoisia leikkauksia hyvinvointipalveluihin.

Niinistö uskoo, että hallitusneuvotteluissa on vielä haasteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Haglund arvasi jo vaaliyönä RKP:n ehkä putoavan hallituksesta