Haikara ei kuljettele vauvoja Suomessa

Keski-Euroopassa vauvat toimittaa tunnetusti kattohaikara. Suomessa sen sijaan on turha puhua haikaroiden kiireistä, vaikka vauvoja runsaasti syntyisikin. Kattohaikarahan ei pesi Suomessa.

Kansanrunousarkiston tutkija Liisa Lehto näki ison vaivan etsiessään vauvankuljetushaikaralle suomalaista vastinetta. Ei oikein löytynyt.

- Synnytys oli ennen hyvin salainen tapahtuma. Lapsille siitä ei puhuttu. Kysymykseen isä saattoi vastata, että äiti löysi uuden lapsen saunasta. Joskus saatettiin kertoa, että vauva löytyi lauteiden alta. Melkein aina lapsen tulo tavalla tai toisella liittyi saunaan.

Keski-Euroopassa kattohaikaran nimeäminen vauvojen tuojaksi on aivan ymmärrettävää. Tämä haikarahan usein rakentaa pesän talon katolle. Kun vastanaineelle pariskunnalle rakennettiin talo ja haikara teki pesän sen katolle, niin jopas oli aika vauvan syntyäkin.

Suomen haikaroista ei ole vauvojen kuljettajiksi. Kaulushaikara on niin pieni, että se ei edes jaksaisi. Harmaahaikara taas tekee pesänsä puuhun, mieluiten etäälle ihmisasumuksista. Kattohaikara ei vielä ole Suomessa pesinyt. Kerran tai kaksi on kyllä aloitellut pesän rakentamista.

Vieraisilla kattohaikarat kyllä Suomessa käyvät. Keski-Suomessakin niitä nähdään joka vuosi. Vierailijat lienevät Viron lintuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

Lastu lentää ja tienoo pärisee: Moottorisahalla veistetään viikonloppuna toteemeja Kivijärvellä

Nyt eletään polkupyörävarkauksien sesonkiaikaa – katso täältä vinkit miten vältät pyöräsi päätymisen pitkäkyntisten käsiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.