Haikara ei kuljettele vauvoja Suomessa

Keski-Euroopassa vauvat toimittaa tunnetusti kattohaikara. Suomessa sen sijaan on turha puhua haikaroiden kiireistä, vaikka vauvoja runsaasti syntyisikin. Kattohaikarahan ei pesi Suomessa.

Kansanrunousarkiston tutkija Liisa Lehto näki ison vaivan etsiessään vauvankuljetushaikaralle suomalaista vastinetta. Ei oikein löytynyt.

- Synnytys oli ennen hyvin salainen tapahtuma. Lapsille siitä ei puhuttu. Kysymykseen isä saattoi vastata, että äiti löysi uuden lapsen saunasta. Joskus saatettiin kertoa, että vauva löytyi lauteiden alta. Melkein aina lapsen tulo tavalla tai toisella liittyi saunaan.

Keski-Euroopassa kattohaikaran nimeäminen vauvojen tuojaksi on aivan ymmärrettävää. Tämä haikarahan usein rakentaa pesän talon katolle. Kun vastanaineelle pariskunnalle rakennettiin talo ja haikara teki pesän sen katolle, niin jopas oli aika vauvan syntyäkin.

Suomen haikaroista ei ole vauvojen kuljettajiksi. Kaulushaikara on niin pieni, että se ei edes jaksaisi. Harmaahaikara taas tekee pesänsä puuhun, mieluiten etäälle ihmisasumuksista. Kattohaikara ei vielä ole Suomessa pesinyt. Kerran tai kaksi on kyllä aloitellut pesän rakentamista.

Vieraisilla kattohaikarat kyllä Suomessa käyvät. Keski-Suomessakin niitä nähdään joka vuosi. Vierailijat lienevät Viron lintuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.