Haitat voivat tulla esiin vasta laajassa käytössä

Rokotteiden harvinaiset haitat tulevat usein esille vasta siinä vaiheessa, kun rokote otetaan käyttöön laajalti, esimerkiksi koko väestölle. Osa rokotteista saattaa aiheuttaa haittoja esimerkiksi muutamalle ihmiselle miljoonasta, eikä rekisteröintiä edeltävissä rokotetutkimuksissa rokoteta niin laajoja joukkoja.

- Haittailmoitukset koko väestöä rokotettaessa ovat tässäkin mielessä tärkeitä, että haitoista saadaan tarpeeksi tietoa, tähdentää erikoistutkija Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

Normaalisti rokote testataan jopa useilla kymmenillä tuhansilla ihmisillä ennen kuin se otetaan koko väestössä käyttöön. Sikainfluenssarokote Pandemrixissa tehotutkimusvaiheen yli oli hypättävä, koska rokote oli tärkeä saada nopeasti käyttöön.

- On ilman muuta selvää, että Pandemrixissa ei voitu jäädä odottamaan tutkimusta kymmenillä tuhansilla ihmisillä. Turvallisuustietoa oli saatu mallirokotteesta ja tehosteaineesta, ja niiden valossa rokote oli riittävän turvallinen, Nohynek sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.