Halla-aho: Loikkarin ottaa yleensä ohraleipä, uskon että niin tässäkin tilanteessa

Halla-ahon mukaan loikkauksessa on suurta historiallista ironiaa - Soini haukkui kesäkuun alussa loikkareita luusereiksi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistön loikkauksessa on suurta historiallista ironiaa, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi tiedotustilaisuudessaan. Hänen mukaansa ironia on siinä, mitä puoleen entinen puheenjohtaja Timo Soini on loikkareista sanonut. Kesäkuun alussa Soini kirjoitti blogissaan, että hän pitää loikkareita luusereina.

Yli puolet perussuomalaisten eduskuntaryhmästä siirtyi tänään Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään. Halla-ahon mukaan kansanedustajat marssivat eduskuntaryhmän kokoukseen hiljaa sisään, jättivät eroilmoituksen ja poistuivat kokouksesta. Halla-aho sanoi, että ei ole ollut missään yhteydessä Soiniin sen jälkeen.

– En usko, että loikkausta tässä mittakaavassa voi tapahtua ilman, että se on suunniteltu ja keskustelua on käyty muiden hallituspuolueiden kanssa, Halla-aho sanoi.

Halla-aho sanoi tiedotustilaisuudessa olleensa yllättynyt perussuomalaisista lähteneiden määrästä, mutta osanneensa odottaa yksittäisten kansanedustajien tekevän vastaavia ratkaisuja.

– Loikkarin ottaa yleensä ohraleipä, uskon että niin tässäkin tilanteessa, Halla-aho sanoi.

Halla-aho: Henkilöt ratkaisivat

Halla-ahon mukaan maanantaisessa tapaamisessa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa hallituskumppaneita kiinnosti esimerkiksi perussuomalaisten suhtautuminen EU-politiikkaan ja eurooppalaiseen integraatioon. Lisäksi hallituskumppaneita kiinnostivat perussuomalaisten ministerinimitykset ja hallituspuolueiden johtotrion toiminta, Halla-aho kertoo.

Halla-aho sanoo, että ei kertonut mahdollisia tulevia ministerinimityksiä Sipilälle ja Orpolle, koska halusi keskustella nimityksistä perussuomalaisten eduskuntaryhmän kanssa.

Halla-ahon mukaan päätös hallituksen hajottamisesta oli tehty jo viikonloppuna ja syy oli perussuomalaisten uuden johdon henkilöissä.

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään kuuluu Soinin lisäksi esimerkiksi eduskunnan puhemies Maria Lohela ja kaikki perussuomalaisten ministerit.

Halla-aho arvioi tiedotustilaisuuden jälkeen, että perussuomalaisten presidenttivalinta asettuu nyt hieman uuteen valoon. Hänen mukaansa presidentti Sauli Niinistö otti kyseenalaisella tavalla kantaa puolueen puheenjohtajavalintaan. Viikonloppuna Halla-aho vielä pohti, että puolue voisi joko asettaa oman ehdokkaan tai asettua Niinistön taakse.

Edelleen pienen ihmisen asialla

Halla-aho vakuutteli, että perussuomalaiset on jatkossakin pienen ihmisen asialla oleva yleispuolue, jolle ovat tärkeitä muutkin teemat kuin maahanmuuton ja EU:n vastustaminen. Hän sanoi yrittäneensä sunnuntain linjapuheessaan viestiä tätä myös niille, jotka äänestivät puheenjohtajavaalissa Sampo Terhoa.

– Olen korostanut sitä, että minun johdossani tässä puolueessa kaikilla on mahdollisuus edistää niitä teemoja, jotka ovat heille kaikkein lähimpänä sydäntä, Halla-aho sanoi.

Puheenjohtaja kiisti, että perussuomalaiset olisi nyt aiempaa oikeistolaisempi puolue. Hän myös kertoi, ettei pelkää länsinaapurin maahanmuuttovastaisen puolueen ruotsidemokraattien kaltaista eristyksiin joutumista.

– Ruotsidemokraatit on maansa toiseksi suurin puolue. Eristäminen loppuu aina jossain vaiheessa, kun blokkijako murtuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.