Halla-aho ei aio selvittää jäsenhakemusten hylkäämissyitä

Puoluesihteerin mukaan perussuomalaisiin oli liittynyt vuoden alusta noin 850 uutta jäsentä, joista noin 90 prosenttia on kuntavaaliehdokkaita.

Perussuomalaisten puheenjohtajuutta tavoitteleva Jussi Halla-aho sanoo, että hän on saanut puolueen kentältä "jonkin verran" yhteydenottoja ihmisiltä, joiden jäsenhakemusta puolueeseen ei ole hyväksytty.

– Tietenkin ihmisille herää kaikenlaisia ajatuksia. Itselläni ei ole asiasta tietoa, mutta numeroiden perusteella jäsenhakemusten määrä ja hyväksymisprosentti on suurin piirtein sama kuin yleensä kuntavaalien alla, europarlamentaarikko Halla-aho sanoi puolueen tilaisuudessa.

Vielä viime viikonloppuna Halla-aho sanoi Ylelle, että hän on saanut käsityksen, että uusiin hakemuksiin on suhtauduttu nihkeästi. Hän sanoi, että hylkääviä päätöksiä oli tullut "melko paljon". Hän kuitenkin sanoi, ettei tiedä, pitääkö väite paikkaansa.

Perussuomalaisten jäsenet saavat osallistua kesäkuun puoluekokoukseen ja äänestää uudesta puheenjohtajasta, minkä on arvioitu houkuttelevan puolueeseen uusia jäseniä. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoi aiemmin tällä viikolla, että hakemuksista on hylätty 7–9 prosenttia. Hänen mukaansa hyväksyttyjen ja hylättyjen hakemusten suhde on sama kuin ennenkin.

– En ole pyytänyt ketään selvittämään asiaa enkä aio pyytää. En usko kummempia vastauksia olevan saatavissa, koska sääntöjensä mukaan puolue ei perustele jäsenhakemuspäätöksiään, Halla-aho sanoo.

Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaisiin oli liittynyt vuoden alusta noin 850 uutta jäsentä, joista noin 90 prosenttia on kuntavaaliehdokkaita. Puolueen jäsenmaksun pitää olla maksettuna 28. huhtikuuta mennessä, jos haluaa mukaan puoluekokoukseen. Puoluehallituksen pitää hyväksyä uudet jäsenet.

Halla-aho ja Terho jakavat saman vaalitavoitteen

Halla-aho ja myös perussuomalaisten puheenjohtajuutta tavoitteleva eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ovat samaa mieltä, että vaalivoitoksi voi kuntavaaleissa kutsua paikkamäärän lisääntymistä. Terhon mukaan myös ääniosuuden kasvua voisi kutsua voitoksi. Vuoden 2012 kuntavaaleissa perussuomalaiset sai 12,3 prosenttia äänistä, mikä toi noin 1 200 paikkaa valtuustoihin. Torstaina julkaistun Ylen kyselyn mukaan perussuomalaisten kannatus oli 9,7 prosenttia.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten suurin riski vaaleissa on, että kannattajat tai potentiaaliset kannattajat eivät ole tyytyväisiä ja jättävät äänestämättä.