Halla-aho tai Huhtasaari perussuomalaisten ehdokkaaksi

"Nyt kenttä ratkaisee puolueen presidenttiehdokkaan".

Syksyn presidenttipeli pyörähtää käyntiin tänään. SDP:n presidenttiehdokkaaksi tarjolla olevien Maarit Feldt-Rannan , Tuula Haataisen ja Sirpa Paateron ensimmäinen yhteinen kohtaaminen ehdokaskiertueella järjestetään tänään torstaina Helsingin Hakaniemessä.

Huomenna perjantaina tiedetään perussuomalaisten presidenttiehdokkaan nimi, jonka puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo kello 17. Puoluehallitus tekee esityksen ehdokkaasta, jonka syyskuussa kokoontuva puoluevaltuusto sinetöi.

– Ehdokas on joko puheenjohtaja Halla-aho itse tai puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari, kertoo puoluevaltuustossa istuva kansanedustaja Jari Ronkainen.

"Karvan verran Lauran puolelle"

Hän ei lähde arvioimaan sitä, kumman puolelle puoluehallitus kääntyy, sillä molemmilla nimillä on omat hyvät puolensa.

– Puolueen ykkösnyrkki pitäisi olla ehdolla. Se puoltaa Halla-ahon ehdokkuutta. Hänellä on hyvä ulosanti ja hän osaa debatoida, Ronkainen sanoo.

Hän jatkaa, ettei kaksikon väliltä löydy poliittisia linjaeroja. Halla-ahon vahvuutena ovat EU:hun ja maahanmuuttoon liittyvät teemat. Myös Huhtasaari pärjää debateissa ja on keskittynyt maahanmuuttoon. Huhtasaaren etuna on sukupuoli, sillä se on monelle ratkaiseva tekijä.

– En ole tehnyt ratkaisua. Molemmat ovat hyviä, mutta olen kääntynyt karvan verran Lauran puolelle, Ronkainen sanoo.

Nyt kenttä ratkaisee

Hän korostaa, että tärkeintä on se, mitä kenttä tahtoo. Kentän tahtotilan huomioiminen on jäänyt aiemmin vähemmälle.

– Tässä on ero nykyisen ja entisen puheenjohtajan kohdalla. Jussi kunnioittaa demokratiaa ja haluaa kuulla jäsenistöä, Ronkainen jatkaa.

Puoluehallituksen jäsen, kansanedustaja Juho Eerola kertoo, että Halla-ahon ja Huhtasaaren nimet toistuvat jäsenistön puheenvuoroissa. Hän arvioi, että he taistelevat pääsystä presidentinvaalien toiselle kierrokselle, valitaan heistä kumpi tahansa. Myös Eerola korostaa, että kenttä ratkaisee puolueen presidenttiehdokkaan eikä puheenjohtaja.

Niinistö puuttui puolueen asioihin

Sekä Ronkainen että Eerola kertovat, että presidentti Sauli Niinistö ratkaisi lausunnoillaan sen, että perussuomalaiset asettavat oman presidenttiehdokkaan. Ronkainen sanoo olleensa aikaisemmin sitä mieltä, ettei puolueen kannata asettaa omaa ehdokasta.

– Olisin ollut jopa valmis lähtemään istuvan presidentin taakse, mutta sen jälkeen, kun hän puuttui perussuomalaisten puoluepolitiikkaan ja sisäpolitiikkaan, mikä ei ole presidentin tehtävä, minä en voi enää olla sitä mieltä, Ronkainen sanoo.

Eerola säestää Ronkaista ja sanoo, että presidentti Niinistö saa syyttää tilanteesta itseään. Myös Eerola viittaa Niinistön lausuntoihin, joita hän on esittänyt perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen.

Eerolan mukaan presidentinvaalit tarjoavat puolueelle mahdollisuuden profiloitua ja esitellä omaa ohjelmaa ja ideologiaa.

– Nyt otetaan paalupaikkoja ja lähtöruutuja seuraavan vuoden eduskuntavaaleja varten, Eerola sanoo.

"Kotimainen Trump-ilmiö"

Porilainen Huhtasaari jakoi tiistaina Twitter-tilillään Satakunnan Kansassa julkaistun kirjoituksen, jossa sanottiin, että ”porilainen presidenttiehdokas toisi kaupungille kaivattua mediajulkisuutta – Huhtasaari on kotimainen Trump-ilmiö”. Jutussa lehden entinen päätoimittaja arvioi, että jos Huhtasaaresta tulee perussuomalaisten presidenttiehdokas, hän on toisella kierroksella Niinistön vastaehdokas.

Neljä virallista ehdokasta

Perussuomalaisista eronneiden presidenttikuviot ovat vielä epäselvät. Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän nokkamiehet perustavat parhaillaan Sininen tulevaisuus -puoluetta, jonka ykköstähtäin on vasta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Ryhmän puheenjohtajan Simon Elo on sanonut aiemmin, että vaaleihin osallistumiseen vaikuttaa lähinnä se, pitääkö ryhmän perustaa ehdokkaansa taakse valitsijayhdistys ja kerätä sille 20 000 kannattajakorttia.

Keskusta asetti kansanedustaja Matti Vanhasen presidenttiehdokkaaksi jo reilu vuosi sitten. Virallisesti ehdokkaiksi on asetettu myös kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.), europarlamentaarikko Merja Kyllönen (vas.) ja europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.).

Kristillisdemokraatit päättävät suhtautumisestaan presidentinvaaliin puoluekokouksessaan Seinäjoella tämän kuun 18.-19. päivänä. Vaihtoehtoina on joko puheenjohtaja Sari Essayah tai tuki jollekin toiselle ehdokkaalle.

Presidentti Sauli Niinistön valitsijayhdistyksen kannattajakortteja on kerätty koko kesä ja keruu jatkuu syyskuulle. Nimikirjoituksia on oltava 20 000, jotta valitsijayhdistyksen ehdokkuus toteutuu.

Valitsijayhdistyksen avulla ehdokkaiksi pyrkivät myös europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ja MV-lehden päätoimittaja Ilja Janitskin. Myös heidän ehdokkuutensa vaatii 20 000 kannattajakorttia.