Hallinto-oikeus: Kelan olisi pitänyt kertoa pääjohtajahakijoiden nimet jo aiemmin

Hallinto-oikeus katsoo Kelan toimineen väärin, kun se ei luovuttanut Kelan pääjohtajaksi hakeneiden nimiä STT:lle ennen hakuajan päättymistä.

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan viranomainen ei saa viivyttää viranhakijoiden nimien kertomista, vaan ne tulevat julkisiksi heti hakemusten saavuttua. Hallinto-oikeus katsoo Kelan toimineen väärin, kun se ei luovuttanut Kelan pääjohtajaksi hakeneiden nimiä STT:lle ennen hakuajan päättymistä.

Hakuaika umpeutui perjantaina 26. elokuuta. STT oli pyytänyt, että saisi listan hakijatilanteesta tuona päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Kela ei antanut listaa ja julkisti hakijoiden nimet seuraavana päivänä.

Kela katsoi, etteivät tiedot olleet perjantaina vielä julkisia, koska Kelan vakiintuneen käytännön mukaan ilmoittautumiset avataan ja saapuneet hakemukset toimitetaan vasta ilmoittautumisajan päätyttyä Kelan valtuutetuille. Hallinto-oikeuden mukaan hakemukset eivät ole sellaisia asiakirjoja, jotka tulevat julkisiksi vasta niiden avaamisen jälkeen. Tällaisia asiakirjoja ovat esimerkiksi asiantuntijalausunnot.

Kela perustelee ratkaisuaan myös sillä, että tietojen julkistaminen ennen ilmoittautumisajan päättymistä olisi vastoin Kelan etua, koska nimilistan julkistaminen olisi voinut vaikuttaa virasta kiinnostuneiden hakijoiden ratkaisuihin.

Kela mukaan hakijalista olisi pyydettynä ajankohtana ollut lisäksi virheellinen, sillä yksi hakija oli peruuttanut hakemuksensa eikä listassa ollut vielä kaikkien hakijoiden nimiä. Hallinto-oikeuden mukaan tällä ei ole asiassa merkitystä.

Ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.