Hallintoneuvoston puheenjohtaja tyrmää Paavo Väyrysen kritiikin "mielivaltaisesta sulkemisesta" Ylen vaaliohjelmista

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kuopiolainen kansanedustaja Kimmo Kivelä (sin.) torjuu kansanedustaja Paavo Väyrysen (tl.) arvostelun Ylen eduskuntapuolueille tarkoitettujen vaaliohjelmien ulkopuolelle sulkemisesta. Väyrynen vaatii päästä keskusteluihin.

Kivelän mukaan hallintoneuvosto ei nyt ota Väyrysen valitusta käsittelyynsä.

– Hallitusneuvostolla on kokous maaliskuun alussa, mutta lista-asiana se ei ole. Tietysti jokin jäsen voi ottaa asian puheeksi. Hallintoneuvosto ei puutu vaaliohjelmien sisältöön vaan linjaa. Kun linjaus tehtiin, Väyrysen puolue ei ollut puoluerekisterissä. Ylen hallitus kokoontuu maanantaina, mutta senkään kokouksen listalla Väyrysen asia ei ole, Kivelä kertoi Savon Sanomille sunnuntaina.

Väyrynen on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle hallintoneuvoston päätöksestä, joka sulkee Väyrysen Seitsemän tähden liikkeen Ylen eduskuntapuolueille tarkoitettujen vaaliohjelmien ulkopuolelle.

Vielä ei ole tiedossa, ottaako oikeusasiamies asian käsittelyynsä.

– Odotetaan, tuleeko asia käsittelyyn. Tarvittaessa hallintoneuvosto antaa vastineensa, Kivelä sanoo.

Ylen hallintoneuvosto päätti 4. joulukuuta, että vaaliohjelmiin osallistuvat hallintoneuvoston päätöksentekohetkellä rekisteröidyt puolueet, joilla on useampi kuin yksi kansanedustaja tämän hetken eduskunnassa. Tähtiliike rekisteröitiin puoluerekisteriin myöhemmin joulukuussa.

Eduskuntavaalit ovat ensi huhtikuussa. Väyrynen piti Tähtiliikkeen vaalitilaisuuden sunnuntaina Kuopiossa. Hän korosti, että vaaliohjelmien ulkopuolelle sulkeminen tehtiin mielivaltaisesti.

– Tähtiliikkeen muodollinen asema on täsmälleen sama kuin Sininen tulevaisuus -puolueen, Väyrynen lähetti terveiset Kivelälle.

Väyrynen selvitti, ettei jatkossa osallistu torstaisin eduskunnan kyselytunneille, kun ei saa puheenvuoroa. Hän järjestää omia kysely- ja vastaustuntejaan ympäri Suomea.

Kuopiossa Väyrysen tilaisuuteen osallistui yli 20 henkeä, joista kolme oli Tähtiliikkeen kansanedustajaehdokkaita. He olivat Tuija Järvinen Kuopiosta, Ossi Rantonen Siilinjärveltä ja Kari Luotomäki Kuopiosta. He kertoivat havainneensa Tähtiliikkeen tavoitteiden vastaavan omiaan.

Muun muassa aluepolitiikka, nopea junayhteys Helsinkiin ja vanhusten hoito kiinnostivat yleisöä.

Väyrysen uusin puolue Seitsemän tähden liike merkittiin puoluerekisteriin joulun kynnyksellä. Ehdokkaita on julkistettu jo noin 70. Tammikuun alussa Väyrynen ilmoitti lähtevänsä ehdolle eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä.

–Tähtiliike osallistuu myös mahdollisiin maakuntavaaleihin ja seuraaviin kuntavaaleihin, Väyrynen sanoi.

Väyrynen tyrmäsi mielipidekyselyt, joissa puolueen kannatus on vähäinen.

– Todellinen kannatus on 5–6 prosenttia, Väyrynen sanoi.

Väyrynen kertoi viime torstaina pyrkivänsä Euroopan parlamenttiin. Väyrynen perusteli päätöstään Vuokko-vaimonsa terveydentilanteessa tapahtuneella käänteellä.

– Voimme saada läpi kaksi edustajaa, hän arveli Kuopiossa.

Aiemmin Väyrynen edusti kansalaispuoluetta, jonka kiistoja on ratkottu oikeudessa. Vuosina 1972–1980 Väyrynen oli keskustan varapuheenjohtaja ja vuosina 1980–1990 puheenjohtaja. Keskustasta hän erosi viime huhtikuussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .