Hallitukselle tästä lukukaudesta läjä viitosia – sote-sotkulla suuri vaikutus arvosanoihin

Ajatuspajojen arviot nykyhallituksen toiminnasta tämän lukuvuoden aikana ovat enimmäkseen murskaavia. Niiden hallitukselle antamien kouluarvosanojen keskiarvo on vain 5,6.

– Hallitus pääsee vain armosta seuraavalle luokalle, kiteyttää ajatushautomo Agendan toiminnanjohtaja Mattias Fagerholm.

Maireita eivät ole muutkaan perustelut alhaisille arvosanoille.

– Loppua kohti koheltaminen on vain lisääntynyt, 5-, muotoilee esimerkiksi Vasemmistofoorumia vetävä Jukka Pietiläinen.

– Ainoa pieni ilonpilkahdus lukuvuonna on ollut alkoholilain uudistus, joka saatiin monen vuoden väännön jälkeen, mutta sitä suurempi miinus tulee sote-sekoilusta, ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen kommentoi.

Juttua varten kysyttiin ajatuspajojen vetäjiltä muun muassa sitä, millaisen arvosanan ne antavat hallitukselle kuluneesta lukuvuodesta. Yhdeksästä vastanneesta Libera on puolueista riippumaton, kahdeksalla muulla on puoluekytkös.

Suopeimpana Toivo ja e2

Suopeimmin Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen tekemisiin tänä lukuvuotena suhtaudutaan ajatuspaja Toivossa ja e2:ssa. Kummaltakin irtoaa kyselyn korkein arvosana, 7,5.

– Vaalikauden tärkein työ eli sote on kesken, siksi korkeammalle arvosanalle ei ole perusteita nyt, kommentoi e2:ta johtava Karina Jutila.

E2 on puolueista lähimpänä keskustaa, mutta Jutila korostaa, että puolue on vain yksi e2:n taustalla olevan Edistysmielisen tutkimuksen yhdistyksen noin 40 jäsenestä eikä rahoita ajatuspajan toimintaa.

Toivo taas on avoimesti kokoomuksen kyljessä toimiva ajatuspaja. Kolmannella hallituspuolueella, sinisillä ei ole ajatuspajakytköstä.

Keskiarvo laski vuoden takaisesta

Ajatuspajojen vetäjiltä pyydettiin myös arviota Sipilän hallituksen koko hallitustaipaleesta eli heille toistettiin nyt jo kolmantena keväänä peräkkäin kysymys, millainen kouluarvosana kuuluu hallitukselle sen toiminnasta tähän saakka.

Ajatuspajojen antamien arvosanojen keskiarvo oli hallituksen ensimmäisen vuoden jälkeen vielä 6,53. Tämän vuoden kyselyssä keskiarvo oli enää 6,25, joten se on tippunut kolmella kymmenyksellä.

Tämän vuoden kyselyssä keskiarvo olisi ollut vieläkin huonompi, jos kyselyyn vastanneiden joukkoon ei olisi tullut uutena kristillisdemokraatteja lähellä olevaa Kompassia, josta arvioitiin hallituksen tähänastinen toiminta 7,5:n arvoiseksi.

– Hallitus on tasapainottanut budjettia ja yrittänyt ajaa talouteen uudistuksia. Toisaalta arvosanaa alentavat monet epäonnistumiset. Leikkaukset lapsiperheiltä ovat osaltaan vaikuttaneet heikkoon syntyvyyteen. Leikkaukset eläkkeistä ja lääkekorvauksista ovat osuneet heikompiosaisiin ja alkoholiverouudistus uhkaa tuottaa pitkäaikaisia ongelmia, Kompassia johtava Sauli Ahvenjärvi perustelee.

Ilman Kompassia – eli vuoden takaisella vastaajajoukolla – keskiarvo olisi pudonnut 6,1:een, kun arvosanaansa viime vuodesta laskivat Suomen perusta, Kalevi Sorsa -säätiö, Vasemmistofoorumi  ja Agenda.

Monia onnistumisia taloudessa

Sipilän hallituksen suurimmat onnistumiset liittyvät lähes kaikkien ajatuspajojen mukaan talouteen: taloustilanteen koheneminen, velkaantumisen väheneminen, viennin hintakilpailukyky, työllisyyden nousu...

– Työllisyysasteen nousu on erinomainen asia, joskin on kyseenalaista onko se hallituksen ansiota vai tapahtunut siitä huolimatta. Samoin talouskasvun vahvistuminen, toteaa Kalevi Sorsa -säätiötä johtava Kaisa Penny.

Pahimpien epäonnistumisten kirjo on laaja: esimerkiksi leikkaukset etuisuuksista ja koulutuksesta, sote-uudistus ja useiden uudistusten, kuten perhevapaauudistuksen kariutuminen.

Sekä perussuomalaisia että vihreitä lähellä olevissa ajatuspajoissa pidetään hallituksen suurimpana epäonnistumisena samaa asiaa eri vivahteilla – maahanmuuttopolitiikkaa.

– Hallitus on pahiten epäonnistunut maahanmuuttopolitiikassa. Humanitaarinen maahanmuutto Afrikasta ja Lähi-idästä on Suomelle taloudellisesti ja sosiaalisesti kestämätöntä ja viime vuodet ovat osoittaneet Suomenkin voivan joutua suurien tulijavirtojen kohteeksi. Sen sijaan, että turvapaikkaperäistä maahanmuuttoa pyrittäisiin suitsimaan, on hallituksen piirissä keskitytty lähinnä keskustelemaan matalapalkka-alojen maahanmuuton helpottamisesta, jolla on myös negatiivinen vaikutus Suomen julkiselle taloudelle ja suomalaisten duunarien työmarkkina-asemalle, Suomen Perustaa vetävä Simo Grönroos perustelee.

– Nostaisin kuitenkin sote-uudistusta ennen turvapaikanhakijoiden tilanteen ja maahanmuuttajien kotoutumisen. Ensin Sipilältä tuli ristiriitaista viestiä, mikä lisäsi Suomen houkuttelevuutta ja sen jälkeen ihmisiä on karkotettu Suomesta hyvin kyseenalaisin perustein. Suomen maahanmuuttopolitiikka ei ole johdonmukaista eivätkä maahanmuuttajat kotoudu ja työllisty tarpeeksi hyvin. Tämä on kokonaisvaltainen epäonnistuminen, josta maksetaan kallis inhimillinen ja taloudellinen hinta, näkee puolestaan Visiota vetävä Ville Ylikahri.

Seuraavan hallituksen tärkein tehtävä

Ajatuspajojen mukaan seuraavan hallituksen on syytä kiinnittää katseet erityisesti sosiaaliturvan uudistamiseen ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jatkamiseen.

Ne nousivat useimmin esiin, kun Uutissuomalaisen kyselyyn vastanneilta yhdeksältä ajatuspajalta kysyttiin kahta merkittävintä asiaa, joihin seuraavien eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen pitäisi keskittyä.

Seitsemän yhdeksästä ajatuspajasta mainitsee sote-uudistuksen myös merkittävimmäksi asiaksi, johon hallituksen pitää keskittyä viimeisenä vuotenaan. Erityisesti oppositiopuolueita lähellä olevista pajoista perätään sote-uudistuksen viemistä sellaiseen suuntaa, että oppositiokin voi sitä tukea.

Tausta: Mikä ajatuspaja?

Ajatuspaja, ajatushautomo ja think tank viittaavat kaikki samaan eli tutkimuslaitokseen tai organisaatioon, joka tekee kehittää ideoita ja ehdotuksia erilaisten yhteiskunnallisten kysymysten ratkaisemiseen. Osa ajatuspajoista tekee myös tieteelliset kriteerit täyttävää tutkimusta.

Ajatuspajatoiminta on rantautunut Eurooppaan ja Suomeen Yhdysvalloista, joissa on satoja think tankeja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .