Hallitukselta yllätys: Jättituki Äänekosken biotuotetehtaalle

Hallituksen raha-asianvaliokunta päätti torstaina sitoumuksesta Metsä Groupin Äänekosken biotuotantolaitoksen energiatukeen. Sitoumuksen määrä kohosi aiemmin kaavaillusta 29 miljoonasta eurosta 32 miljoonaan euroon.

– Äänekosken biotuotelaitoksessa yhdistyy elinkeinoelämän uudistuminen, työllisyysnäkymät ja kestävä kehitys. Hanke osoittaa, että Suomella on edelleen edellytykset menestykseen vihreän kullan maana, työministeri Lauri Ihalainen (sd.) summaa.

Metsä Fibre haki energiatukea Äänekosken biotuotetehtaan energiakonsepteihin. Kokonaistukimäärän noston perusteeksi hallitus katsoi teknologian uutuusarvon. Valtion budjetissa energiatuelle on varattu kaikkiaan 35 miljoonaa euroa, jota täydennettiin helmikuun lisätalousarviossa 30 miljoonalla.

– Valtion tehtävänä ei ole valita menestyviä yrityksiä, vaan tarjota menestymisen mahdollisuudet ja tuki teollisuuden uudistumiseen. Tästä Metsä Fibrelle myönnetyt tuet ovat mielestäni erinomainen esimerkki, Ihalainen toteaa.

Myös kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) iloitsee hallituksen energiatukipäätöksestä. Hän katsoo päätöksen hyödyttävän monella tapaa Keski-Suomea.

– Vaikka kyseessä on nimellisesti energiatuki ja se kohdentuu vain yhteen kohteeseen, antaa tukipäätös piristysruiskeen monelle nousevalle taloudenalalle maakunnassa. Tehtaan ympärille rakentuvan ainutlaatuisen teollisen ekosysteeminen kasvattaminen ja jalostaminen tulee olla koko maakunnan yhteinen tavoite, Wallinheimo painottaa.

Metsä Fibre on ilmoittanut tekevänsä lopullisen päätöksen 1,1 miljardin euron arvoisesta investoinnistaan kevään aikana. Metsä Groupin Äänekoskelle kaavailtu biotuotetehdas on toteutuessaan Suomen historian suurin metsäteollisuuden investointi.

Tehtaan rakennusaikaiset vaikutukset olisivat noin 6000 henkilötyövuotta. Fibre on aikeissa hankkia noin 70 prosenttia laitoksen tarvitsemista laitteista ja koneista kotimaasta.

Rakennustöiden on kaavailtu alkavan kesällä. Laitoksen tuotannon olisi tarkoitus käynnistyä syksyllä 2017.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .