Hallituksen eronpyynnön jättänyt Sipilä: "Olen periaatteen mies, politiikassa on kannettava vastuu"

Juha Sipilän (kesk.) hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo keskustelleensa hallituksen erosta alustavasti presidentti Sauli Niinistön kanssa eilen illalla ja hallituskumppaneiden kanssa tänään aamulla.

– Mä olen sanonut tämän monta kertaa ääneen, eikä se yllätys myöskään hallituskumppaneille ollut, Sipilä sanoi.

– Tuosta aamun keskustelusta ymmärsin, että he kyllä ymmärtävät sen, miksi olin mielestäni pakotettu toimimaan tässä niin kuin toimin.

Sipilä kertoi pitävänsä kiinni siitä, että hänen hallituksensa toimii tulos tai ulos -periaatteella.

– Tämä on minulle valtava pettymys. Olen sanonut, että hallitukseni toimii tulos tai ulos -periaatteella. Olen periaatteen mies, politiikassa on kannettava vastuu. Hallitukseni jatkaa toimitusministeristönä, Sipilä sanoo.

Kesärannassa pitämässään tiedotustilaisuudessa Sipilä korosti tehneensä henkilökohtaisen ratkaisun.

Aamupäivällä presidentti Niinistö myönsi eron Sipilän hallitukselle ja pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on valittu. Hallitus muodostetaan eduskuntavaalien jälkeen.

Sipilän mukaan ajankohdalla ei ollut vaikutusta hänen päätökseensä.

– Ratkaisuni eron suhteen olisi ollut sama, vaikka eduskuntavaaleihin olisi ollut lyhyempi tai pidempi aika jäljellä, Sipilä huomautti.

Suomi aloittaa EU:n puheenjohtajakautensa heinäkuun alussa. Sipilä sanoi olevansa valmis hoitamaan puheenjohtajuuden alkua, jos uutta hallitusta ei vielä siihen mennessä ole saatu muodostettua.

– Yleensä Suomessa saadaan uusi hallitus aikaiseksi ennen kuin kesä-heinäkuun vaihde tulee.

"Olen pahoillani teidän kaikkien puolesta"

Sipilä pahoitteli uudistuksen kaatumista ja esitti kiitoksensa kaikille uudistuksen valmistelussa mukana olleille.

– Olen pahoillani teidän kaikkien puolesta. Tiedän, että ette tehneet tätä työtä pelkästään virkavastuulla, vaan täydestä sydämestä ja uskoen yhteiseen hyvään parantaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja, Sipilä sanoi.

Sipilä povasi, että sote-uudistuksen kaatumisen vuoksi ulkoistukset kunnissa lisääntyvät ja erot palveluiden saatavuudessa kasvavat.

– Neljä vuotta sitten vaalien alla liki päivälleen näihin aikoihin edellinen sote-uudistus kaatui perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Silloin esityksen takana olivat kaikki puolueet, ja sekään ei tuonut uudistukselle sellaista kantavuutta, että olisi eduskunnassa voinut edetä, Sipilä sanoi.

Sipilä peräsi vastuunkantoa kaikilta eduskunnassa, niin soten kannattajilta kuin sen vastustajilta. Hän sanoo olevansa valmis kutsumaan puolueiden edustajat pyöreän pöydän ääreen.

– Tarve sote-uudistukselle ei ole muuttunut. Suomen ja suomalaisten tasa-arvoisten palveluiden kannalta uudistus on välttämätön.

Sipilän mukaan keskusta puolueena puolustaa edelleen maakuntamalliin pohjautuvaa sote-uudistusta.

"Poliittista vastuunkantoa"

Pääministeripuolue keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi hallituksen eroa Twitterissä:

– Pääministeri Sipilä jättää eronpyyntönsä, koska sotea ei saada tällä vaalikaudella maaliin. Jos joku kysyy, mitä tarkoittaa poliittinen vastuunkanto, niin sanoisin, että tässä on siitä esimerkki.

Jo eilen ilmeni, että perustuslakivaliokunnalla ei olisi kokousta perjantaina. Asiasta kertoi valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) STT:lle illalla. Hallintovaliokunta on odottanut perustuslakivaliokunnalta lausuntoa maku 2 -esityksestä.

Maku 2 on maakuntauudistuksen toinen vaihe, johon sisältyvät muun muassa valvontaviranomaisten tehtävät.

Soten pitkä tie

Sosiaali- ja terveysuudistuksia on valmisteltu eri muodoissa 2000- ja 2010-luvuilla. Viime vaalikausilla sote-uudistus on noussut toden teolla otsikoihin.

Jyrki Kataisen (kok.) hallitus sopi ohjelmassaan kesäkuussa 2011, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta uudistetaan osana kuntarakenteen uudistusta. Tuolloin puhuttiin vahvoista peruskunnista. Kataisen hallituksen lakiesitykset kaatuivat perustuslakivaliokunnassa.

Sote-uudistus lykkääntyi seuraavalle vaalikaudelle.

Toukokuussa 2015 Sipilän vetämissä hallitusneuvotteluissa sovittiin, että sote-uudistus toteutetaan ensisijaisesti itsenäisiin alueisiin perustuvalla maakuntamallilla.

Saman vuoden marraskuussa kokoomus ilmoitti yllättäen, ettei se voi hyväksyä Sipilän esittämää 18 sote-alueen mallia. Sipilä uhkasi pyytää presidentiltä eroa.

Hallitus sopi, että Suomeen tulisi 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta. Kompromississa keskusta sai tavoittelemansa maakuntahallinnon ja kokoomus sen, että palvelut voi jatkossa valita julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta.

Kesäkuussa 2017 kokoomus ja keskusta joutuvat jälleen hakemaan kompromissia valinnanvapauden törmättyä perustuslakivaliokuntaan ja jouduttua uuteen valmisteluun.

Viime vuoden maaliskuussa hallitus antoi tuunatun valinnanvapauslakiesityksen eduskunnan käsittelyyn.

Lakiesityksessä lukuisia ongelmia

Perustuslakivaliokunta totesi kesäkuussa, että sote-lakiehdotuksessa oli yhä vakavia perustuslaillisia ongelmia ja useita korjattavia säännöksiä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjausehdotukset valmistuivat marraskuussa, ja ne ovat olleet sen jälkeen perustuslakivaliokunnan tarkasteltavina.

Esimerkiksi professori Juha Lavapuron mukaan ongelmia on ollut tietosuojassa, aikataulussa, maakuntavaaleissa, notifikaatiossa, asiakassuunnitelmassa, valvonnassa, rahoituksessa ja integraatiossa Juhannuksen alla hallituksen ja opposition sote-jännitteet purkautuivat huutoriitelyksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, kun oli määrä sopia sote-käsittelyn jatkoaskelista.

Viime marraskuussa sosiaali- ja terveysvaliokunta lähetti sote- ja maakuntauudistuksen korjatut mietintöluonnokset perustuslakivaliokuntaan. Perustuslakivaliokunta sai valmiiksi lausuntonsa perustuslakilinjauksista helmikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikeusministeriö: Hallituksen ero ei vaikuta eduskuntavaalien aikatauluun

Petteri Orpo kommentoi hallituksen eroa: Se oli pääministeri Sipilän ratkaisu

SDP:n Rinne pitää Sipilän päätöstä harkitsemattomana: "Hallitus tekee itsestään poliittisesti täysin ramman ankan"

Pikapääkirjoitus: Sipilä joutui lopulta myöntämään tappionsa, nyt kohti vaalitaistelua

Uutisanalyysi: Sote-uudistuksen kaatumisen suurin syyllinen on selvillä, koska pääministeri Sipilä myönsi sen itse jo kuukausi sitten

Professori Hiilamo suomii sote-uudistuksen asiantuntijatyötä – "Kissa-hiiri-leikin pelaamisen täytyy loppua, muuten tästä ei tule mitään seuraavallakaan hallituskaudella"

Oikeuskansleri linjasi sopivasti toimitusministeristön aseman pari päivää sitten – nyt Sipilällä on näille ohjeille käyttöä

Konkaripoliitikko Mauri Pekkarinen: "On ihan yksiselitteisen selvää, että tämä kaatui valinnanvapauteen"

Jyväskylä kutsuu Keski-Suomen kunnat sotekeskusteluun

Politiikan tutkija: Sipilä pyrki pelastamaan, mitä pelastettavissa on – mutta näkeekö kansa hallituksen eron vastuun kantamiseksi vai sen pakoiluksi?

Uusimmat

Kotimaa

MTV: Itsemurhien määrä yli kaksinkertaistui Keski-Suomessa ja Jyväskylässä koronakevään aikana

Kirri-Tikkakoski moottoritien rakennustyöt siirtävät Nelostien liikenteen rinnakkaistielle elokuussa – tie Puuppolan ja Vehniän välillä suljetaan kokonaan

Palokan suurpalo: Kotinsa menettäneille löydyttävä kymmeniä asuntoja – "Monella jäi puhelinkin taloon"

Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista: maksan rasvoittuminen hidastui, kun kuituja lisättiin länsimaiseen, rasvaiseen ruokavalioon

Otkesin tutkija ensikäynnin jälkeen: palo ei riehunut asunnoissa lainkaan, mutta vesivahingot ja savunhaju tekevät niistä asuinkelvottomia

Kun myrsky katkaisi monelta sähköt, Juhani Savolaisella ei ollut hätäpäivää – 40 aurinkopaneelia pitävät huolen siitä, ettei hänen tarvitse kesällä maksaa sähköstä ollenkaan

Oikeustieteellisiin pääsee pisteytysvirheen vuoksi 46 opiskelijaa aiottua enemmän

Paloturvallisuus on asiantuntijan mukaan Suomessa pääosin kunnossa, mutta valvonta on vaikeaa – tulipalon leviäminen voi olla kiinni pienistäkin virheistä rakentamisessa

Palokan senioritalon asukkaiden kotiinpaluun ajankohta riippuu rakennusten vaurioista – poliisi tutkii tapausta tuottamuksellisena yleisvaaran tuottamuksena

Seinäjoen koruvarkaudesta epäiltyjä miehiä ei ole saatu kiinni – yrittäjän mukaan liikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, poliisi ei kommentoi tekotapaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.