Hallituksen esitys ei yllättänyt Kuntaliittoa

Hallituksen esitys eri tason päivystyssairaaloista oli aika odotetunlainen, sanoo Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioista vastaava johtaja Tarja Myllärinen.

– Tästä on ollut jo pitkään puhetta, ja alueilla on ollut tietoa valmistelusta ja perusasetelmista eli 12:sta laajan päivystyksen sairaalasta, joista viisi on yliopistosairaalaa. Tämä on ollut tiedossa jo pitempään.

Suppeamman päivystyksen sairaaloissa pystytään Myllärisen mukaan tyydyttämään edelleen tavanomaisimmat erikoissairaanhoidon päivystystarpeet. Väestön kannalta uudistus tuo siten vain vähän muutoksia.

– Jo nyt vaativammat tapaukset, esimerkiksi monivammapotilaat, menevät yliopistosairaaloihin.

Hän uskoo, että lähiaikoina asian ympärillä käydään keskustelua myös muista kuin terveydenhuollon kysymyksistä. Jos esimerkiksi muutoksen myötä sairaaloiden henkilöstöä siirtyy toisille paikkakunnille, niin silloin on Myllärisen mukaan kyse myös verotuloista ja alueen elinvoimasta.

"Savonlinnaan ei juuri muutoksia"

Sekä Kainuun keskussairaalalle Kajaanissa että Savonlinnan keskussairaalalle hallituksen esitys tarjoaa suppeampaa päivystystä. Kummassakaan esitystä ei nähdä uhkana.

– Taustateksteissä sanotaan, että suppeammilta ei rajoiteta mitään. Tämähän antaa mahdollisuuden muokata sellaisia päivystyksiä, mitä etäisyydet, olosuhteet ja väestötarpeet huomioiden on järkiperäistä rakentaa, toteaa Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän johtaja Panu Peitsaro.

Jo vuoden 2015 alussa Savonlinnan keskussairaalasta loppuivat synnytykset sekä leikkaustoiminta öisin ja viikonloppuisin.

– Näkisin, että tämä (hallituksen esitys) ei tuo Savonlinnaan juuri mitään muutoksia, Peitsaro lisää.

Myös Kajaanissa hallituksen torstainen esitys ei tullut yllätyksenä.

– Meillä ei ole tälläkään hetkellä keskussairaaloissa ympärivuorokautista päivystystä sellaisissa pienissä erikoisaloissa, joihin tulee harvoin potilaita, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto sanoo.

Uusimmat

Kotimaa

Tuhatmäärin Jehovan todistajia kokoontui Jyväskylään viikonloppuna – Konventista voi löytää jopa elämänsä rakkauden

Yllättikö sankka sumu autoilijan liikenneympyrässä? Menopeli kyljelleen Kangasniemellä

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarantarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Lottopotti nousee juhannukseksi viiteen miljoonaan euroon – katso lauantain oikea rivi tästä

Lääkärinvirat täyttämättä Hankasalmella – kuntalaiset pääsevät marraskuussa lääkäriin palvelusetelillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.