Hallituksen kiistelty työelämäesitys viivästyy

Hallituksen esitystä kustannuskilpailukykyä parantavista toimista ei odotuksista huolimatta lähetetä lausuntokierrokselle vielä huomenna. Hallituksen suunnitelmana on heikentää sairausajan palkkaa, pidentää työaikaa muuttamalla loppiainen ja helatorstai palkattomiksi vapaapäiviksi sekä leikata vuosilomia ja lomarahoja.

Esityksen valmistelu on yhä kesken, työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Pekka Timonen kertoo. Hän sanoo, että lakien on toimittava yhdessä ja esitys tarvitsee riittävän tausta-aineiston.

– Ei (lausuntokierrokselle lähettäminen) ole tämän päivän tai huomisen asia, mutta ei myöskään monen viikon asia, Timonen sanoo.

Timosen mukaan valmistelun keskeneräisyys ei johdu esityksen saamasta palautteesta.

– Lainvalmistelu ei vain ole pikakirjoitusta, Timonen sanoo.

Niin sanotun työelämän kiristyspaketin sunnuntaille päivätyssä luonnoksessa työehtojen ei oleteta palautuvan ennalleen heikennysten jälkeen.

Työmarkkinajärjestöjen sopimisvapautta rajoittavien lakien piti alun perin olla voimassa toistaiseksi. Syyskuun lopussa paketin sisältöä kuitenkin muutettiin ja samalla kerrottiin, että sopimisvapautta rajoittavat lait pannaan toimeen määräaikaisella lainsäädännöllä kolmeksi vuodeksi.

Tuoreessa luonnoksessa kuitenkin todetaan, että "Suomen korkean rakenteellisen työttömyyden oloissa on syytä nykyisellään olettaa, että työehdot eivät, vähäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta, palaudu ennalleen".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.