Hallituksen lisätalousarviossa tulossa poliisille lisää rahaa netissä tapahtuvien seksuaalirikosten torjuntaan

Hallitus lupaa keskusrikospoliisille (KRP) ja paikallispoliisille lisää rahaa erityisesti internetissä tapahtuvien seksuaalirikosten torjuntaan. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei vielä kommentoi, kuinka suuresta summasta on kyse.

–  (Lisäresurssia tulisi) sekä tietoteknisiin valmiuksiin ja ehkä ennen kaikkea ihmisiin, jotka analysoivat niin keskusrikospoliisin kybertoiminnoissa kuin sitten poliisilaitoksissa. Kaikissa tarvitaan nettipoliisissa ryhtiliike, Mykkänen sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Poliisien määrän lisääminen on Mykkäsen mukaan pidemmän aikavälin tavoite. Tavoitetasoon olisi mahdollista päästä seuraavan hallituskauden aikana, hän sanoo.

–  Meillä on nostettu poliisikoulun (vuosi)kurssi neljäänsataan oppilaaseen. Jos se pidettäisiin, niin me olisimme neljän viiden vuoden päästä siinä 7  800 (poliisin) tasossa. Se olisi noin 600 enemmän kuin mitä viime vuonna oli, Mykkänen sanoi.

Hallitus haluaa myös päivittää esitutkinta- ja pakkokeinolakeja vastaamaan sosiaalisen median aikaa. Tarkoituksena on taata poliisille riittävät toimivaltuudet tietoverkoissa tapahtuvien rikosten estämiseen, paljastamiseen ja selvittämiseen.

Poliisi sai tämän vuoden alussa käyttöönsä niin sanotun CAM-tietokannan, jota käytetään apuna lasten seksuaalista hyväksikäyttöä kuvaavan materiaalin tutkimisessa. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Sarani sanoi tammikuussa STT:n jutussa, että netissä tapahtuvan seksuaalirikollisuuden paljastaminen ja tutkiminen on Suomessa varsin alkeellista, jos verrataan viranomaisten resursseihin muualla Euroopassa.

Sarani sanoi, että valtaosa Suomen poliisin tietoon tulleista hyväksikäyttömateriaaliin liittyvistä rikosepäilyistä tulee kansainvälisten viranomaisten kautta. Hänen mukaansa useita tuhansia tällaisia ilmoituksia jää vuosittain selvittämättä vain siitä syystä, ettei tarvittavaa teknologiaa tai käsipareja ole. Saranin mukaan toiveena on, että Suomen viranomaiset pystyisivät jatkossa tekemään paremmin yhteistyötä esimerkiksi Europolin ja Interpolin kanssa.

Ouluun tukiyksikkö seksuaalista väkivaltaa kohdanneille

Hallitus aikoo kehittää seksuaalirikosten uhreiksi joutuneiden lasten tukipalveluita valtakunnallisesti. Niin sanottu lastentalomalli otetaan käyttöön ensin Helsingin ja Oulun yliopistosairaaloissa ja myöhemmin muissa sairaanhoitopiireissä, linjataan hallituksen tänään julkistamassa toimenpideohjelmassa.

Ehdotetussa tukimallissa seksuaalirikoksen uhriksi joutunut lapsi saa moniammatillista apua lapsiystävällisessä ympäristössä.

Lisäksi hallitus aikoo nopeuttaa seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikön perustamista Ouluun. Oulussa on paljastunut viime aikoina useita alaikäisiin kohdistuneita epäiltyjä seksuaalirikoksia.

Vastaanottokeskuksiin lisää seksuaalioikeusvalistusta

Hallitus esitteli joukon toimia, joilla se haluaa torjua laitonta maassaoloa sekä ennaltaehkäistä maahanmuuttajataustaisten ihmisten rikollisuutta. Ulkomaalaislakia ehdotetaan muutettavan muun muassa siten, että törkeään rikokseen Suomessa syyllistyneeltä voitaisiin poistaa kansainvälisen suojelun asema. Palautuskiellossa oleva ihminen jäisi Suomeen väliaikaisella oleskeluluvalla, kielloton ihminen karkotettaisiin.

Lakeja halutaan muuttaa myös siten, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden perusteella säilöönottoa voitaisiin jatkaa nykyisen kuuden kuukauden sijaan kahteentoista kuukauteen. Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan esitellyt lisätoimet ovat kansainvälisen oikeuden raameissa.

–  Ei tässä ehdoteta mitään sellaista, mikä olisi kansainvälisen oikeuden kannalta ristiriidassa. Mutta tietenkin nämä vaativat, niin kuin kaikki lainsäädäntö aina, vaikutusarvioinnin, teknisen valmistelun ja viime kädessähän sitten tietenkin, jos seuraava hallitus vie eduskuntaan esityksiä, niin sitten eduskunta säätää lait, Mykkänen sanoi.

Lisäksi paketissa on maahanmuuttajien koulutuksen ja työllisyyden parantamiseen tähtääviä toimia.

Hallitus haluaa myös lisätä vastaanottokeskuksissa valistusta seksuaalioikeuksista. Taustalla on se, että tietyt humanitaarisen maahanmuuton lähtömaat korostuvat raiskausrikostilastoissa.

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan Afrikassa ja Lähi-idässä syntyneillä miehillä rikollisuustaso raiskauksissa oli 17-kertainen syntyperäisiin suomalaisiin nähden. Rikollisuustasolla tarkoitetaan rikollisuuden yleisyyttä ryhmän sisällä. Siis vaikka määrällisesti valtaosa Suomen seksuaalirikollisista on suomalaisia, edellä mainittujen maahanmuuttajaryhmien sisällä rikokset ovat huomattavasti yleisempiä, kun rikosten määrä suhteutetaan ryhmän kokoon.

Ministeri Mykkäsen mukaan on tärkeää, että myös ihan kantasuomalaisille annetaan seksuaalioikeuksiin liittyvää valistusta. Hänen mukaansa sille paikka voisi olla kouluissa.

Keskustan Antti Kurvinen lisäsi, että yhteiskunnallista keskustelua seksuaalirikoksista tarvitaan.

–  Ahdistelu tai väkisin ottaminen on vakava juttu, se on rikos. Se menee jopa huumorin piikkiin jossain tilanteissa meidän kulttuurissa, Kurvinen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.