Hallituksen rivit rakoilevat EU:n turvapaikkapäätöksessä

Hallituksen rivit eivät ole yhtenäiset EU:n sisäistä turvapaikanhakijoiden jakoa koskevassa päätöksessä.

Asia oli esillä keskiviikkona suuren valiokunnan kokouksessa. STT:n tietojen mukaan keskustelussa näkyi se, että osa perussuomalaisista haluaisi vetää tiukempaa linjaa turvapaikanhakijoiden pakkosiirtoja vastaan.

EU-komissio on esittänyt, että Välimeren poikkeuksellisen vaikean tilanteen vuoksi tulijoita siirrettäisiin tietyin jakokriteerein muihin jäsenmaihin. Suomen lähtökohta on ollut, että siirtojen pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen.

Perussuomalaisista on myös julkisesti moitittu sisäministeri Petteri Orpon (kok.) taipuneen asiassa liian helposti. Orpo on sanonut, ettei Suomen kannata vastustaa pakollista siirtoa, koska enemmistö jäsenmaista on sen kannalla.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kirjoitti Facebookissa, että tekeillä oleva päätös ei käytännössä jäisi väliaikaiseksi, kuten on esitetty. Hänen mukaansa hätätilamenettelystä irtautuminen on vaikeaa, jos siihen on kerran menty, sillä siirtolaispaine on vain kasvamassa.

– Jos tänään todetaan, että kriteerit täyttyvät, niin emme me voi ensi vuonna sanoa, etteivät ne enää täytykään, jos tilanne on pysynyt samanlaisena, Halla-aho sanoo.

EU-johtajat hakevat sopua ensi viikolla

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoi tämänviikkoisen sisäministereiden kokouksen alla, että Suomen pitää vastustaa komission esitystä.

Ulkoministerit keskustelevat siirtolaiskysymyksestä alkuviikolla Luxemburgissa. STT ei tavoittanut torstaina Soinia kommentoimaan hallituksen linjaa tai sitä, miten hän aikoo toimia asiassa.

Loppuviikolla asia on esillä EU-huippukokouksessa.

Näkemyserot hallituksen sisällä eivät tulleet täytenä yllätyksenä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kävi perussuomalaisten maahanmuuttokantoja huolellisesti läpi jo hallitusneuvottelujen alussa. Hallitusohjelmaan saatiin silti sorvattua kompromissit tavoiteajassa.

Nopeasti eteen tullut komission suunnitelma Välimeren siirtolaiskriisiin liittyen pääsi kuitenkin yllättämään, ja asia herättää keskustelua muissakin puolueissa kuin perussuomalaisissa.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) esikunnasta kerrottiin torstaina, ettei ministeri kommentoi asiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.