Hallituksen tavoitteena julkisen talouden tasapaino ja 60 000 uutta työpaikkaa vuonna 2023

Hallituksen 19 ministerinsalkusta saa eniten hallitusneuvotteluja vetänyt SDP, jonka riveistä tulee seitsemän ministeriä. Pääministerin salkun lisäksi puolue saa eurooppaministerin, kunta- ja omistajaohjausministerin, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin, perhe- ja peruspalveluministerin, liikenneministerin ja työministerin salkut.

Keskustalta tulevat uuteen hallitukseen valtiovarainministeri, tiede- ja kulttuuriministeri, elinkeinoministeri, puolustusministeri sekä maa- ja metsätalousministeri.

Vihreät saa ulkoministerin, ympäristö- ja ilmastoministerin ja sisäministerin salkut. Vasemmistoliitolta tulevat sosiaali- ja terveysministeri sekä opetusministeri. RKP:n riveistä hallitukseen tulevat oikeusministeri sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson totesi esimerkiksi, että rikoslainsäädäntöä raiskauksen osalta muutetaan.

– Ellei ole suostumusta, silloin tapahtuu rikos.

Henrikssonin mukaan RKP nimesi eilen illalla kokouksessaan Thomas Blomqvistin pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeriksi.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoo, ettei lähde ministeriksi tai puhemieheksi.

– Johdin oman puolueeni suureen vaalitappioon. Tämä on vastuunkantoa johtajana.

Rinne: Tavoitteena, että julkinen talous tasapainossa 2023 mennessä

Kautensa aloittavan uuden hallituksen hallitusohjelmassa kestävän talouden kivijalkana on ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä talouskasvu, sanoi hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.). Hallitusohjelma julkistettiin tänään Helsingissä.

Rinne totesi julkistamistilaisuudessa, ettei ole käynnissä tutkintaa siitä, kuka hallitusohjelman on vuotanut medialle. Rinteen mukaan kukaan hallitusneuvotteluiden puoluejohtajistosta ei ole ohjelmaa vuotanut.

Yhtenä hallituksen tavoitteena on Rinteen mukaan korkea työllisyysaste, noin 60 000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä. Työllisyystavoite on 75 prosentin työllisyysaste 15–64-vuotiaiden ikäryhmässä vuoteen 2023 mennessä.

Tavoitteena on Rinteen mukaan, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023.

RKP:n puheenjohtaja Henriksson sanoo, että uuden hallitusohjelman työllisyysasteen nostotavoite on mahdollinen.

Henriksson sanoi hallitusohjelman julkistuksessa, että jos Ruotsi, Norja ja Tanska pystyvät tällaiseen työllisyyden nostotavoitteeseen, miksei Suomessakin siihen pystyttäisi.

Henriksson korosti myös, että hallitusohjelmassa panostetaan koulutukseen ja palautetaan subjektiivinen päivähoito kaikille lapsille.

Valtion omaisuutta voidaan myydä kolmella miljardilla

Valtion kertaluonteisiin menoihin varataan hallitusohjelmassa kolme miljardia euroa. Valtion suoria yhtiöomistuksia voidaan myydä 2,5 miljardin edestä ja muuta valtion omaisuutta 500 miljoonan euron edestä.

Hallitusohjelman mukaan varoja käytetään kertaluonteisiin investointeihin ja yhteiskunnallisesti tärkeisiin kokeiluihin, jotka toteutetaan hankkeiden pääomittamisella tai suoralla budjettirahoituksella.

Antti Rinne ei halunnut kysyttäessä kommentoida, mitä omaisuutta aiotaan myydä. Julkisuudessa on spekuloitu esimerkiksi energiayhtiö Nesteen osakkeiden myyntiä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan luonnehti valtion omistuksen myymistä vaikeimmaksi yksittäiseksi kysymykseksi vasemmistoliitolle, kun asiasta häneltä kysyttiin.

"Ilmastonmuutoksen torjumisessa ehkä maailman kunnianhimoisin hallitusohjelma"

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kiitteli hallitusohjelmaa keskittymisestä ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tämä hallitusohjelma on ehkä jopa maailman kunnianhimoisin, Haavisto sanoi ohjelman julkistustilaisuudessa.

Hallitusohjelmassa on tavoitteena muun muassa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Rinne myös kertoi, että turve tullaan poistamaan energiakäytöstä jollain aikavälillä.

Myös tasa-arvoasiat ja koulutukseen satsaaminen saivat Pekka Haavistolta kiitosta.

Andersson kiitteli uutta hallitusohjelmaa muun muassa aktiivimallin purkamisesta. Aktiivimallin purku on Anderssonin mukaan hyvä uutinen kaikille työttömille, joihin aktiivimalli on kohdistunut.

Anderssonin mukaan Suomen kaltaisessa maassa pitää olla mahdollisuus luottaa siihen, että perusturva kantaa, koulutus lisää tasa-arvoa ja päättäjät ovat sitoutuneet ratkaisemaan ilmastonmuutoksen sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Pienituloisille eläkeläisille viisikymppinen vappusatasen sijaan

Alle tuhat euroa ansaitsevat eläkeläiset saavat 50 euroa lisää rahaa kuukaudessa, Rinne sanoi hallitusohjelman julkistustilaisuudessa. Rinteen mukaan pienituloiset eläkeläiset saavat 50 euron lisän nettona käteen.

Hallitusohjelman mukaan hallitus käyttää 183 miljoonaa euroa pienimpien eläkkeiden korottamiseen noin 50 eurolla kuukaudessa nettomääräisenä. Korotus kohdistuisi arvion mukaan noin 1 000 euron kuukausieläkkeeseen saakka.

Korotus toteutetaan kansaneläke- ja takuueläkejärjestelmien kautta.

Lisäksi ohjelman mukaan käynnistetään kolmikantainen selvitys siitä, miten työeläkejärjestelmän sisällä voitaisiin parantaa pienimpiä työeläkkeitä saavien asemaa. Osana selvitystä etsitään keinoja, joiden avulla voitaisiin nostaa alle 1 400 euron työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja nostamatta.

Hallitus varaa miljardin euron elvytysvarat pahan päivän varalle

Hallitus varautuu poikkeukselliseen suhdannetilanteeseen mekanismilla, joka mahdollistaa miljardin euron elvytyksen kehyksen estämättä. Mekanismi on tarkoitettu vuosille 2020–2022, ja varoja voidaan käyttää kertaluontoisiin menoihin korkeintaan 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Mekanismi voidaan ottaa käyttöön, jos maailmantalous tai etenkin euroalue joutuu vakavaan suhdannetaantumaan, joka ajaa Suomen talouden samaan tilaan.

Poikkeusolojen mekanismiksi kutsuttua elvytystä voitaisiin käyttää myös, jos Suomen talous ajautuisi suhdannetaantumaan hallituksen toimista riippumattomien häiriöiden vuoksi.

Poikkeusolojen määritelmän täyttymisestä päätöksen tekee talouspoliittinen ministerivaliokunta, joka suosittaa elvytyksen käyttöönottoa valtioneuvostolle.

Puoluejohtajat saapuivat Oodiin ratikalla

Puoluejohtajat matkustivat maanantaina aamupäivällä hallitusohjelman julkistustilaisuuteen Helsingin keskustakirjasto Oodiin raitiovaunulla.

Valtioneuvoston viestintäosaston lähettämän mediakutsun mukaan kirjasto valikoitui paikaksi, koska se on  paitsi yksi suomalaisen sivistyksen kulmakivistä myös kaikkien yhteinen kohtaamispaikka.

– Kirjasto on meitä kaikkia varten. Kirjastoon liittyy myös hyvä suomalainen periaate: se, mikä on meillä lainassa, pitää palauttaa hyvässä kunnossa takaisin, kutsussa sanotaan.

Puoluejohtajat saapuivat tiedotustilaisuuteen Säätytalolta ratikalla. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
 

Ohjelman julkistamisen jälkeen tulevat hallituspuolueet pitävät yhteisen retriitin, jossa puolueiden eduskuntaryhmät käyvät yhdessä läpi ohjelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tässä on uusi hallitusohjelma – lue kokonaisuudessaan

Kokoomus ja perussuomalaiset lyttäävät Rinteen hallitusohjelman: "Kuin hiekalle rakennettu hulppea huvila", "enteilee Suomen konkurssia ja ulosliputusta"

Anne Kalmari: Kaksoisraiteen suunnittelu Tampereen ja Jyväskylän välille voi alkaa osana pääradan laajennusta

Sipilä ei lähde ministeriksi tai puhemieheksi: "Johdin puolueeni vaalitappioon, kannan vastuun"

Wallinheimo, Hakkarainen ja Kotiaho tylyttävät hallitusohjelmaa: "Rinteen pikavippihallitus on unohtanut kokonaan Keski-Suomen tärkeät liikennehankkeet"

Hallitus varaa miljardin euron elvytysvarat pahan päivän varalle

Näin uusi hallitus jakaa ministerinsalkut

Anna-Maja Henriksson vertasi uutta hallitusta Viisikko-kirjoihin – "Ne päättyvät aina hyvin, ja sitten seikkailu jatkuu"

Rinteen hallitus tekee suuria muutoksia

Uusimmat

Kotimaa

Henkilöauto törmäsi pysäköidyn pakettiauton perään Jyväskylässä

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Klassikkoteosta ei jaeta enää koteihin – ilmoittautuminen Jyväskylän kansalaisopiston huippusuosituille syksyn kursseille alkaa pian, katso ohjeet

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa, kertoo THL

Äänestyksen hävinnyt ehdokas jätti valituksen – Keltinmäen aluekappalaisen valintaa käsittelee seuraavaksi hallinto-oikeus

Koulut alkavat Keski-Suomessa pääosin ensi viikon keskiviikkona – yhdessä kunnassa jo maanantaina

Pekka Katajan epäillyn murhayrityksen tutkinnanjohtaja vaihtui – ruoriin hyppää kuohuttavasta katoamistapauksesta tuttu mies

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.