Hallitus: Ulkoministeriö käy läpi maahanmuuttoa koskevat kansainväliset sopimukset

Ulkoministeriö käy läpi kansainväliset sopimukset ja selvittää, voitaisiinko niitä muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin. Näin hallitus päätti saatuaan aamulla poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiselta tilannekatsauksen lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta sekä Oulun ja Helsingin tapauksista.

Hallituksen on määrä saada valmiiksi lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikollisuutta ennaltaehkäisevä toimenpidekokonaisuus helmikuun puoliväliin mennessä, kerrotaan tiedotteessa.

Hallitus kävi myös läpi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden tilannetta ja päätti, että palautuksia erityisesti Irakin kanssa olisi tehostettava. Suomi kääntyy asiassa EU-komission puoleen ja neuvottelee myös samankaltaisessa tilanteessa olevien maiden kanssa.

Suomea sitovia maahanmuuttoa säänteleviä sopimuksia ovat pakolaissopimuksen lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimus ja YK:n kidutuksen vastainen sopimus. Sopimusten lisäksi pakolaispolitiikkaa sääntelevät esimerkiksi EU:n perusoikeuskirja ja EU-direktiivit. Hallituksen tiedotteesta ei käy ilmi, mitä sopimuksia hallitus selvittää.

Sopimusten tulkinnat syyniin

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei perjantaina täsmentänyt, mitä sopimuksia ulkoministeriö on käymässä läpi. Sipilän mukaan ulkoministeriö käy ennen muuta läpi sopimusten tulkintaa. Sopimusten muuttaminen on Sipilän mukaan "toinen kysymys".

– Teemme huolellisen selvityksen siitä, miten näitä pitäisi tulkita ja onko tulkintamme ollut oikea. Jos jotakin pitää muuttaa, niin siihen tarvitaan muitakin, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa.

Sipilän mukaan hallitus on valmis tarvittaessa tekemään yhdessä opposition kanssa neuvotellen lisäbudjetin vielä ennen vaaleja. Hänen mukaansa lisäbudjetin tekeminen näin lähellä vaaleja olisi poikkeuksellista.

– Jos yhteistä tahtotilaa on, esimerkiksi tämä poliisin resurssiasia on sellainen, johon voidaan meidän puolestamme vastata, Sipilä sanoi. Hänen mukaansa hallituksessa ei vielä puhuttu mahdollisen lisäbudjetin suuruudesta.

Sipilän mukaan hallitus käytti suurimman osa kokouksestaan poliisin uhka-arvion kuulemiseen.

– Siinä kävi selväksi se, että poliisin resursseja erityisesti nettipuolella pitää lisätä, Sipilä sanoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .