Hallitus aikoo vähentää hoitajien määrää vanhusta kohti – "Tästä tulee vielä iso härdelli"

Hallitus aikoo laskea vanhuspalveluiden hoitajamitoitusta.

Hallituksen ensi vuoden talousarvioesityksen yhteydessä julkaistussa valtiovarainministeriön kuntatalousohjelmassa todetaan, että vanhuspalveluiden henkilöstömitoitusta lasketaan tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa nykyisestä 0,50:stä 0,40:een vuodesta 2017 alkaen.

Aiemmin keväällä hallitusohjelmassa vähimmäismitoitukseksi todettiin löyhempi 0,40–0,50.

Mitoituksen pienentämistä perustellaan kunta- ja valtiontalouden säästöillä.

– Tämä on yksi hallitusohjelmassa mainituista välttämättömistä toimenpiteistä, jolla vähennetään sekä valtion että kuntien menoja. Toimenpiteellä helpotetaan tiukkaa kuntataloutta, finanssineuvos Hannele Savioja valtiovarainministeriöstä perustelee.

Muutos säästää kuntien menoja

Valtiovarainministeriön kuntatalousohjelmassa odotetaan, että kunnat tarttuisivat mitoituksen laskuun. Kunnat säästäisivät rahaa, ja samalla valtio voisi laskea kuntien valtionosuuksia.

Ohjelmassa arvioidaan, että muutos säästää kuntien menoja siten, että vuonna 2017 säästö olisi 25 miljoonaa euroa, vuonna 2018 yhteensä 50 miljoonaa euroa ja vuonna 2019 yhteensä 70 miljoonaa euroa. Samaan aikaan myös kuntien valtionosuuksia vähennetään, tosin ei samassa suhteessa.

Ei lakimuutosta vaan laatusuositus

Suomessa keskusteltiin julkisuudessa viimeksi alle vuosi sitten kiivaasti siitä, pitäisikö hoitajamitoitus kirjata lakiin. Lain valmisteluvaiheessa päädyttiin lopulta siihen, että mitoituksia ei laiteta lakiin, vaan ne sisällytetään laatusuositukseen.

Eduskunta teki kuitenkin tuolloin ponnen, että mikäli ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä ei ole vuonna 2014 saavutettu suositusten mukaista henkilömitoitusta 0,50, hallitus antaa eduskunnalle esityksen lain täsmentämisestä.

Koska tutkimuksissa selvisi, että 161 hoitopaikkaa Suomessa alitti suositellun hoitajamäärän, silloinen peruspalveluministeri, kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) valmistelutti lakiesityksen mitoituksen kirjaamisesta lakiin talvella 2015.

– Hallituksen piirissä ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen lakiesityksen viemisestä eduskuntaan, ja sitten loppui aika, Huovinen kertoo.

Kunnat voivat tarjota enemmän henkilökuntaa

Huovinen pitää erikoisena, että hallitus kävelee nyt pienemmällä mitoituksella edellisen eduskunnan tahdon ylitse.

– Tästä tulee vielä iso härdelli ja kysymys eduskunnassa, Huovinen ennustaa.

Huovisen mukaan 0,50 olisi ehdoton minimi, jonka alle ei saisi mennä missään hoitopaikassa.

– Tämäkään mitoitus ei riitä silloin, kun on erittäin vaikeahoitoisista ihmisistä kysymys. Olen myös huolissani henkilökunnan jaksamisesta, Huovinen napauttaa.

Keskisuomalainen ei tavoittanut nykyistä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaa (kesk.) kommentoimaan asiaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) neuvotteleva virkamies Satu Karppanen toteaa, että vaikka mitoitusta väljennetään, kunnat voivat edelleen tarjota minimimitoitusta enemmän hoitohenkilökuntaa.

Kyseessä on "vähimmäismitoitus"

Mutta onko 0,40 mitoitus sitten STM:n mielestä riittävä?

Karppasen mukaan kyseessä on vähimmäismitoitus, joka voi joissakin yksiköissä olla riittävä riippuen asukkaiden toimintakyvystä. Asiakkaiden palveluntarve kuitenkin ratkaisee.

– Täytyy muistaa se, että vanhuspalvelulain 20 pykälän kirjaus, että henkilöstöä pitää olla riittävästi asiakkaiden palveluntarpeeseen nähden, on aina ensisijainen, Karppanen muistuttaa.

Karppanen muistuttaa, että mitoituksen väljentäminen on vain yksi osa iäkkäiden palveluita koskevaa kokonaisuutta. Hallituksen lähtökohtana on iäkkäiden palvelurakenteen muuttaminen siten, että kotiin annettavat palvelut ovat ensisijaisia.

– Hallitusohjelmassa kohdennetaan merkittävä panos sekä iäkkäiden palvelurakenteen että kotiin annettavien palveluiden sisällön kehittämiseen, jolloin nykyistä suurempi osa iäkkäistä saa tarvitsemansa palvelut omassa kodissaan, Karppanen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hoitajamitoitus vaikuttaisi suoraan vanhuksiin – "Ulkoiluttamista jouduttaisiin vähentämään"

Uusimmat

Kotimaa

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Hyvä Joulumieli -tapahtuma valloitti Jyväskylän Kävelykadun – keräykseen lahjoitettujen varojen turvin hankitaan kaikkiaan 28 000 lahjakorttia

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Jyväskyläläismiehelle ehdollista vankeutta laittomista nuuskabisneksistä – aloitti välittämisen 16-vuotiaana

HSL:n tekemät lipuntarkastukset loppuvat VR:n kaukoliikenteen junissa keväällä

Mauri Pekkarinen väistyy maakuntavaltuustosta – Petri Honkonen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi

Mitä ihmettä? Hippokselle ilmestyi alkuviikosta uusi pysäköintirajoitus, mutta loppuviikkoon mennessä se oli jo hävinnyt

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – myös hätäpuheluiden soittamisessa ollut ongelmia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.