Hallitus esittää Terrafamelle 38 miljoonaa euroa lisää

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle lisätalousarvioesityksen, jossa esitetään 38,5 miljoonan euron lisäystä käytettäväksi Terrafame Groupin oman pääoman korottamiseen.

Summa on sama, jonka peruuttamista hallitus on esittänyt Talvivaaran konkurssipesälle myönnetyistä rahoista.

Valtio on pääomittanut Terrafame Groupia viime vuonna yhteensä 209 miljoonalla eurolla entisen Talvivaaran kaivoksen omistus- ja rahoitusjärjestelyihin liittyen. Terrafame hankki Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä sen liiketoiminnan ja omaisuuserät.

Terrafame on syksystä alkaen ajanut Sotkamon kaivosta ylös. Terrafame Groupin toimitusjohtajan Matti Hietasen mukaan ylösajo on sujunut hyvin, mutta yhtiön kassa on kulunut jonkin verran nopeammin kuin kesällä arvioitiin.

– Kaivoksen ylösajo on edennyt suunnitellun budjetin mukaisesti tiukan kustannuskurin ansiosta. Samalla kuitenkin Terrafame on joutunut esimerkiksi investoimaan arvioitua enemmän kaivoksen laitteistoihin, eli ylösajon edetessä korjaustarve on osoittautunut kesällä 2015 tehtyjä arvioita jonkin verran suuremmaksi, Hietanen kertoo tiedotteessa.

Hietasen mukaan nikkelin hinnan kehitys on myös vaikuttanut negatiivisesti Terrafamen tuloihin. Tavoitteena on, että Terrafamen kassavirta olisi vuodenvaihteessa 2017–2018 positiivinen.