Hallitus esittää, että kivihiilen käyttö sähkön ja lämmön tuotannossa kielletään 2029

Hallitus antoi torstaina esityksen kivihiilen käytön kieltämisestä sähkön ja lämmön tuotannossa. Kielto alkaisi toukokuussa 2029. Tavoitteena on siirtyä kohti päästötöntä energiajärjestelmää, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessa. Ministeriön mukaan Suomen hiilidioksidipäästöt vähenevät kiellon myötä vuosittain noin miljoonalla tonnilla.

Hallitus esittää myös biopolttoaineiden lisäämistä liikenteessä. Esityksen mukaan liikenteessä käytettävien biopolttoaineiden jakeluvelvoite kasvaisi 30 prosenttiin vuonna 2029. Myös kehittyneiden biopolttoaineiden lisävelvoitetta tiukennetaan.

Lisäksi biopolttoöljyn osuutta lämmityksessä ja työkoneissa halutaan lisätä. Velvoite kasvaisi asteittain niin, että vuonna 2028 kevyestä polttoöljystä biopolttoöljyä olisi 10 prosenttia.

Tavoitteena on lisätä uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja vähentää tuontiöljyn käyttöä, ministeriö kertoo.

Turpeen verotus kiristyy

Torstaina annettiin myös esitys lämmitys- ja työkonepolttoaineiden energiaverojen ja turpeen energiaveron kiristämisestä.

–  Yhdessä nämä muutokset parantavat vähäpäästöisen ja uusiutuvan energian asemaa, valtiovarainministeriön tiedotteessa sanotaan.

Esitys sisältää muutoksia myös yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon verotukseen. Hiilidioksidiveron puolituksesta luovutaan, ja samalla alennetaan yhdistetyssä tuotannossa käytettyjen polttoaineiden energiasisältöveroa.

–  Muutos parantaa maakaasun asemaa suhteessa kivihiileen ja edistää siten osaltaan hallituksen tavoitetta luopua kivihiilestä vuoteen 2029 mennessä, tiedotteessa sanotaan.

Sähkön verotusta on tarkoitus muuttaa niin, että sähkövarastot välttyvät kaksinkertaiselta verotukselta. Maatalouden energiaveroja palautetaan tältä vuodelta korotetusti. Tarkoitus on tukea maataloutta tämän vuoden poikkeussääolojen takia.

Muutokset lisäävät energiaverotuottoja 38 miljoonalla eurolla vuodessa. Turpeen osuus on tästä noin 10 miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Tässä on Pihtiputaan sunnuntaisen palon sankari: Kiinteistönhoitaja Juhani Logren, 53, syöksyi palavaan rivitaloon ja pelasti todennäköisesti ihmishengen – päätyi itsekin sairaalahoitoon

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Jyväskylän uusi kiinteistöjohtaja varoittaa muiden taloinvestointien lykkäyksistä, jos Hippoksen suurhanke kaatuu

Henkilöauto törmäsi pysäköidyn pakettiauton perään Jyväskylässä

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Klassikkoteosta ei jaeta enää koteihin – ilmoittautuminen Jyväskylän kansalaisopiston huippusuosituille syksyn kursseille alkaa pian, katso ohjeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.