Hallitus esittää reservipoliisin perustamista – tukisi poliisin toimintaa häiriö- ja poikkeusoloissa

Suomeen halutaan perustaa tuhatpäinen reservipoliisi. Sen tehtävänä olisi avustaa poliisia poikkeusolossa ja häiriötilanteissa, kun poliisin omat voimavarat eivät riitä.

Valmiuslain määrittelemä poikkeusolo voi olla esimerkiksi väestöön kohdistuva aseellinen hyökkäys, sen uhka tai erityisen vakava suuronnettomuus. Hallituksen esityksen tarkoittama häiriötilanne voisi olla esimerkiksi vuoden 2015 kaltainen laaja maahanmuutto, sanoo neuvotteleva virkamies Heli Heikkola.

–  Silloin poliisin resurssit loppuivat täysin kesken ja jouduttiin turvautumaan muun muassa Puolustusvoimiin. Reservipoliisit voisivat tulla ottamaan turvapaikkahakemuksia vastaan tai kuljettaa turvapaikanhakijoita, Heikkola sanoo STT:lle.

Häiriötilanteissa reservipoliisin tehtävät voisivat olla myös esimerkiksi liikenteen ohjaamista. Reservipoliisille annettaisiin häiriötilanteissa voimankäyttöoikeuksia. Heikkola sanoo, että oikeus tulisi kaasusumuttimen, etälamauttimen, enintään 70 senttiä pitkän patukan ja teleskooppipatukan käyttöön. Aseenkanto-oikeus rajoittuisi vain poikkeusoloihin ja puolustustilaan.

Reservipoliisin käytöstä päättäisi aina valtioneuvosto ja käytännössä suoritettavista tehtävistä poliisi.

–  Reservipoliisin sitoumuksen voisi irtisanoa Poliisihallitus, myös reservipoliisi voisi itse irtisanoutua sitoumuksesta, Heikkola sanoo.

Perustuu vapaaehtoisuuteen

Reservipoliisit nimitettäisiin virkasuhteeseen ja heille tehtäisiin turvallisuusselvitys. Reserviin päästäkseen ihmisen pitäisi käydä koulutus, ja reservissä oleminen edellyttäisi osaamisen ylläpitämistä. Reservipoliisit voisivat olla yli 35-vuotiaita esimerkiksi sotilaspoliisikoulutuksen saaneita, vartijoita tai muita toiminnasta kiinnostuneita.

Reservissä olo olisi vapaaehtoista eikä siitä maksettaisi korvausta. Tehtäviin osallistumisesta saisi sen sijaan korvauksen, Heikkonen sanoo.

Reservipoliisin perustaminen maksaisi aluksi noin 2,1 miljoonaa euroa ja sen ylläpito veisi 250  000 euroa vuosittain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.