Hallitus haluaa ääri-ilmiöt kuriin – "Jyväskylän tapahtumat poikkeuksellisia"

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että ääriliikkeiden toiminta pitää ottaa Suomessa entistä tarkempaan seurantaan. Hän pitää erittäin tuomittavana uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Jyväskylän keskustassa lauantai-iltapäivällä tapahtunutta väkivaltaa.

Ministerin mukaan tapahtumat ovat poikkeuksellisia, koska ne sattuivat keskellä kirkasta päivää ja alustavien tietojen mukaan mielenosoittajat hyökkäsivät sivullisten kimppuun. Hän odottaa saavansa tapahtumista ja taustoista nopeasti raportin, jonka jälkeen arvioidaan jatkotoimenpiteet.

– Viimeaikaisen kehityksen perusteella ensimmäinen päätelmä on, että ääriliikkeitä pitäisi seurata ja valvoa tarkemmin kaikilla rintamilla, ettei kehitys jatku, Orpo sanoi.

Orvon mielestä Suomessa pitää käydä laaja ja perusteellinen yhteiskunnallinen keskustelu siitä, miten yhteiskunnan pitää reagoida, että ääri-ilmiöt saadaan kuriin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että hallitus tekee kaikkensa, etteivät väkivaltaiset mielenilmaukset lisäänny.

Poliisin mukaan uusnatsijärjestön mielenosoituksessa pahoinpideltiin kolmea henkilöä. Se muuttui väkivaltaiseksi, kun mielenosoittajat kävivät sivullisten kimppuun ja alkoivat aggressiivisesti estää poliisin toimintaa paikalla.

– Vaikuttaa selvältä, että mielenosoittajajoukko on valinnut pahoinpitelyn kohteeksi henkilön, jonka ainakin osa joukosta on tuntenut entuudestaan. Kun häntä on alettu pahoinpidellä, kaksi hänen seurueessaan ollutta henkilöä joutui myös pahoinpitelyn kohteeksi, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Porvali tiedotteessa.

Poliisi otti kymmeniä kiinni

Pahoinpitely tapahtui silminnäkijä Anssi Koskisen mukaan Sokoksen tavaratalon alakerran käytävällä. Pahoinpitelijöillä oli vaatteissaan Suomen Vastarintaliikkeen tunnuksia, ja yksi mielenosoittajista kuvasi pahoinpitelyjä lähietäisyydeltä, Koskinen kertoi.

Poliisin mukaan yhden pahoinpitelyn uhrin vammat olivat erittäin lievät, eivätkä vaatineet hoitoa. Kahden muun vammat olivat olleet lähinnä veriruhjeita ja iskujen seurauksesta syntyvää kipua.

Rikoskomisario Porvalin mukaan hieman yli kymmenen ihmisen epäillään osallistuneen pahoinpitelyyn. Poliisi kertoi keskeyttäneensä pahoinpitelyt noin minuutin jälkeen.

Poliisi otti välittömästi tapahtuman jälkeen keskustasta kiinni noin 30 henkilöä. Osaa heistä epäillään väkivaltaisesta mellakasta ja pahoinpitelyistä.

– Koko joukon osallisuutta näihin rikoksiin selvitetään, mutta henkilöitä vapautetaan sitä mukaa, kun se on mahdollista, Porvali kertoo.

Mielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 40 henkilöä.

Supo: Seuraamme ääriliikkeitä

Suojelupoliisilla oli etukäteen tieto uusnatsien mielenilmauksesta Jyväskylässä ja siihen mahdollisesti liittyvistä lieveilmiöistä. Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantalan mukaan suojelupoliisi seuraa Suomen Vastarintaliikettä, ja järjestön tekemisistä pyritään pysymään tietoisina.

– Vastarintaliike ilmoittaa ohjelmassaan tavoitteekseen kansallissosialistisen valtion luomisen Suomeen ei-parlamentaarisin keinoin. Kun ideologinen julistus on sen tyyppinen, niin länsimaisessa demokratiassa viranomaisten pitää olla kärryillä siitä, mitä siellä touhutaan, Rantala sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .