Hallitus haluaa vauhdittaa osaajien tuloa Suomeen – tarveharkinta säilyy

Risikko: On tullut palautetta, että Suomeen on vaikea tulla lupabyrokratian vuoksi

Hallitus on julkaissut ohjelmansa työperäisen maahanmuuton vahvistamiseksi. Ohjelmassa huomautetaan muun muassa, että työvoiman maahanmuutto on tapahtunut tähän asti ilman kokonaisvaltaista suunnittelua ja että sellaista tarvittaisiin huoltosuhteen petraamiseksi.

Tarkoitus on esimerkiksi lisätä Suomen houkuttelevuutta osaavan työvoiman silmissä markkinoinnin avulla, vahvistaa kotoutumista sekä helpottaa työntekijöiden, yrittäjien ja tutkijoiden oleskelulupaprosesseja. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan lupaprosesseja on jo sujuvoitettu ja tarkoitus ei ole, että oleskeluluvan saannin kriteereitä löysennettäisiin.

– On tullut palautetta, että Suomeen on vaikea tulla lupabyrokratian vuoksi, Risikko sanoo.

Hallituksen ohjelmassa linjataan, että työvoiman tarveharkinnan käytännöt pidetään pääsääntöisesti ennallaan. Tarveharkinta tarkoittaa sitä, että tietyillä aloilla ulkomainen työntekijä voi saada oleskeluluvan vasta sen jälkeen, kun on selvitetty, löytyykö kotimaasta, EU:sta tai Eta-alueelta sopivia työntekijöitä.

Kokoomuksen riveistä on ehdotettu tarveharkinnasta luopumista, mutta ainakin toinen hallituspuolue siniset on vastustanut tätä.

Hallituksen tuoreen ohjelman mukaan tarveharkintaisen työluvan perusteella Suomessa työskentelee vuosittain alle 8 000 ihmistä suorittavan tason töissä.

Ohjelma ei sisällä juuri uusia avauksia, ja Risikonkin mukaan kyseessä on kokoava linjapaperi. Ministerin mukaan ohjelman tavoitteisiin pyritään eri ministeriöiden toimilla ja hallituksen maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä käy säännöllisesti läpi, kuinka tavoitteet on saavutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.