Hallitus haluaa yhteiskuntasopimuksen, takaraja elokuun lopulla

Hallitus toivoo yhä, että yhteiskuntasopimus työmarkkinajärjestöjen kanssa toteutuu. Hallitus luopuu päättämistään 1,5 miljardin euron ehdollisista säästöistä ja veronkorotuksista, jos järjestöt hyväksyvät sopimuksen. Tämä edellyttää myös sitä, että sopimuksen vaikutuksia on nähtävissä kehysriihessä 2017.

Porkkanaksi hallitus tarjoaa noin miljardin euron tuloveron kevennystä.

Hallitus tekee osapuolille esityksen toimista viimeistään 30. heinäkuuta mennessä. Se odottaa järjestöjen sitoutuvan kattavasti yhteiskuntasopimukseen 21. elokuuta mennessä.

Yhteiskuntasopimuksen tavoite on alentaa yksikkötyökustannuksia vähintään 5 prosentilla. Palkansaajilta odotetaan esimerkiksi erittäin maltillista palkkaratkaisua. Viimeksi yhteiskuntasopimus kaatui pyrkimyksiin pidentää työaikaa.

Työntekijäpuolen keskusjärjestöistä Akava ja STTK kertovat olevansa valmiita jatkamaan neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi, mutta SAK suhtautuu tavoitteen onnistumiseen epäillen.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan suurtyöttömyyden Suomessa hallitusohjelman isot leikkaukset työttömyysturvaan ja vuorotteluvapaaseen ovat kohtuuttomia.

– Tehty hallitusohjelma leikkauksineen hankaloittaa sopimuksen synnyttämistä, koska hallitus on määritellyt yksipuolisesti sopimuksen tavoitteet ja keskeisen sisällön. Hallitus tarjoaa näin järjestöille työelämäkonsultin roolia. Yhteiskuntasopimus voi syntyä vain neuvottelemalla ja sopimalla, Lyly sanoi.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mielestä miljardin euron veronalennukset on houkutteleva porkkana. Hänen mielestään sopimus olisi välttämätön suomalaiselle elinkeinoelämälle, työntekijöille ja koko yhteiskunnalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.