Hallitus hyväksyi yhteiskuntasopimuksen – veroalesta ei vielä lupausta

Järjestöjen neuvottelema yhteiskuntasopimus korvaa hallituksen oman kilpailukykypaketin eli niin sanotut pakkolait.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus on osaltaan hyväksynyt työmarkkinajärjestöjen ehdotuksen yhteiskuntasopimukseksi. Järjestöjen neuvottelema yhteiskuntasopimus korvaa hallituksen oman kilpailukykypaketin eli niin sanotut pakkolait.

– Tämä on paras päiväni pääministerinä, Sipilä hehkutti tiedotustilaisuudessa ja kuvasi sopua historialliseksi.

Hallitus ei vielä antanut lupausta siitä, että se peruu ehdolliset säästötoimet ja toteuttaa lupaamansa veronkevennykset, vaikka työmarkkinajärjestöt olivat sitä edellyttäneet. Sipilän mukaan yhteiskuntasopimus antaisi kuitenkin hyvät edellytykset jättää lisäsäästöt tekemättä.

Työmarkkinasopu ei vahvista julkista taloutta läheskään niin paljon kuin hallitus olisi toivonut. Sipilän mukaan talousvaikutus voi vielä täyttyä, kun paikallista sopimista lisätään ja Suomen palkkamallia täsmennetään.

– Suomen mallin tulisi täsmentyä siten, että se voidaan sisällyttää valtiovarainministeriön arvioihin julkisen talouden tilasta, hallitus linjaa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan hallitus arvioi kokonaisuutta ensimmäisen kerran kesäkuussa ja toisen kerran ensi vuoden puoliväliriihessä. Samalla arvioidaan mahdollisuutta veronkevennyksiin.

– Me teemme arvion kokonaisuuksien pohjalta. Siihen liittyy yhteiskuntasopimus, palkkaratkaisu, paikallisen sopimisen kokonaisuus ja tuleva palkkamalli. Tässä vaiheessa me emme voi vielä arvioida tätä kokonaisuutta, Stubb sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia tuurannut oikeus- ja työministeri Jari Lindström kiitti työmarkkinajärjestöjä siitä, että ne halusivat ratkaisua.

– Tämä todistaa sen, että Suomi on edelleen varmaan sopimisen paras maa.

Hallitus aikoo jatkaa myös perhevapaiden kertakorvauksen valmistelua.

SDP:n Rinne: Ratkaisussa "epäviisaita ja epäoikeudenmukaisia asioita"

EK:n Häkämies: Veronalennuksien ehdollisuus pettymys

SAK:n Lyly: Veronalennuksia ei taida tulla mutta tilanne selkiytyi

Suomen Yrittäjät ei usko liittokierroksen pelastavan paikallista sopimista

Näin yhteiskuntasopimus seuraavaksi etenee