Hallitus jakoi kärkihankkeilleen miljardin

Hallitus on esitellyt niin sanottujen kärkihankkeidensa päälinjoja. Kärkihankkeisiin suunnataan vuosina 2016-2018 miljardi euroa, ja kullekin kärkihankkeelle on nimetty vastuuministeri.

Osaamiseen ja koulutukseen, samoin kuin biotalouteen ja puhtaisiin ratkaisuihin hallitus on varannut kumpaankin 300 miljoonaa euroa. Työllisyyttä ja kilpailukykyä parannetaan 170 miljoonalla.

Hyvinvointia ja terveyttä tuetaan 130 miljoonalla eurolla ja toimintatapojen uudistamiseen käytetään sata miljoonaa euroa.

Pääministeri Sipilän (kesk.) mukaan rahat kärkihankkeisiin saadaan valtion omaisuustuloista, kuten myynnistä ja osingoista. Tämän enempää Sipilä ei asiaa avannut.

- Hyviä hankkeita olisi ollut ainakin kahden miljardin edestä, joten karsintaa jouduttiin tekemään, Sipilä veisteli tiedotustilaisuuden lopulla.

Pääministerin virka-asunnossa Helsingin Kesärannassa kärkihankkeiden rahoitusta esittelemässä olivat myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.). Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on parhaillaan Alaskassa ilmastokonferenssissa, eikä osallistunut hallituksen tiedotustilaisuuteen.

Viiden rahoitettavan kärkihankkeen lisäksi hallitus aikoo toteuttaa eläkeuudistuksen, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, karsia kuntien tehtäviä ja velvoitteita sekä uudistaa alue- ja keskushallintoa.

Tiedotustilaisuudessa ministerikolmikko sivusi myös sote-uudistuksen tilannetta. Pääministeri Sipilän mukaan seuraavia askelia ovat poliittiset päätökset rahoituksesta ja alueiden määrästä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne olisi kaivannut konkretiaa hallituksen päätökseen kärkihankkeiden rahoituksesta. Rinnettä hämmentää, että hallitus esittää päättäväistä, mutta päätöksistä on ainakin tähän mennessä puuttunut kaikki yksityiskohdat ja konkretia.

Rinne pitää kuitenkin hyvänä asiana, että suunnitelmat on tarkkaan aikataulutettu ja toivoo, että hallitus onnistuu hankkeissaan.

Rinne piti rahoituksen jakamista kärkihankkeiden kesken ylipäänsä odotusten mukaisina. Yli puolet miljardin euron potista suunnattiin osaamiseen ja koulutukseen sekä biotalouteen ja puhtaisiin ratkaisuihin.