Hallitus kehysriihessä: Yksityislääkärien Kela-korvaukset päättyvät vuoden 2022 alusta

Saarikko: Asiakasmaksuilla kerättävää rahoituspottia ei ole tarkoitus kasvattaa.

Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaukset päättyvät vuoden 2022 alusta, linjasi hallitus kehysriihessä. Nykyisen monikanavaisen rahoituksen yksinkertaistaminen ja siten maakunnan roolin vahvistaminen kuuluu hallituksen suunnitelmiin. Aikomus on siirtää lailla nykyisin Kelan hoitamia asioita maakuntien järjestämis- ja rahoitusvastuulle.

– Lisäksi hallitus laatii säädökset sairaanhoitovakuutuksesta maksettavien terveydenhuollon matkojen, Kelan kuntoutuspsykoterapian ja vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen järjestämisen ja rahoituksen siirrosta Kelalta maakunnille, kerrotaan hallituksen tiistaina kesken kehysriihen lähettämässä kannanotossa.

Kannanotossa hallitus haluaa rauhoitella myös muun muassa oppositiosta esitettyjä huolia sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen korottamisesta.

– Asiakasmaksuilla kerättävää rahoituspottia ei ole tarkoitus kasvattaa. Julkisuudessa on esitetty huolia, joissa asiakasmaksu nähdään automaattisena keinona paikata rahoitusvajetta. Haluamme torjua kuvan siitä, että palveluiden käyttäjien kukkaron kautta olisi ainut tapa selvitä sote-uudistuksesta, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) STT:lle tiistai-iltana.

Lähiviikkoina lisää tietoa asiakasmaksuista

Saarikon mukaan asiakasmaksulaki lähtee lausuntokierrokselle keväällä ja laki on määrä antaa eduskunnalle tällä vaalikaudella.

Saarikko lupaa lähiviikkoina tarkempia linjauksia asiakasmaksukokonaisuudesta.

– Erityistä tarvetta uudistuksille on esimerkiksi etä- tai digitaalisten palveluiden tunnistamisessa ja vanhusten asumispalveluratkaisujen selkiyttämisessä.

Kannanoton mukaan asiakasmaksuja voidaan kerätä vain säädösten mukaisessa laajuudessa ja maakuntien tulee pysyä näissä rajoissa.

– Asiakasmaksujärjestelmän sosiaali- ja terveyspoliittiset ohjausvaikutukset tarkastellaan uudelleen. Asiakkaan taloudellinen asema ei saa olla esteenä palvelujen saamiselle, kannanotossa sanotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

CMI jalkautui Jyväskylän kouluihin: kasiluokkalaisten saaman tehtävän ratkaisi yksi oppilas – "Hän oivalsi saman kuin presidentti Martti Ahtisaari aikanaan"

Jyväskylä irtisanoo vanhusten kotihoidon ostopalvelusopimukset Mehiläisen, Attendon ja Jyväskylän Hoivapalvelujen kanssa – Kaupungin oman tuotannon rinnalla vaihtoehtona on palveluseteli

Jyväskylän avoterveydenhuollon palvelujohtaja on valittu – Tällä hetkellä tehtävää hoitava valittiin varasijalle

Luke ennustaa lihan ja maidon kulutuksen romahtavan

Lasten suosima silta lahosi leikkipuistossa Jyväskylän Nenäinniemessä – kaupungin reaktio yllätti asiasta raportoineen Annan

Jämsän kaupungin organisaatio menee uusiksi – Torstaina alkaneet yt-neuvottelut koskevat enintään 30 työntekijää

Posti, vanhukset ja eläkkeet jälleen kyselytunnin asialistalla, perussuomalaiset huolissaan hallinto-oikeuksien ruuhkista

EU-komissio vaatii Britanniaa nimeämään komissaariehdokkaan vetoamalla oikeuteen

Poliisitutkinta käynnistyi kehitysvammaisten ryhmäkodissa Jyväskylässä – käyttivätkö ohjaajat väärin asukkaiden rahoja?

Migri: EIT:n päätöksessä on kyse arviointivirheestä viraston riskianalyysissä – ei tietoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhe on vaikuttanut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.