Hallitus kitkee korpimarketit, asutus radanvarsiin

Hallitus aikoo tehdä lopun kauppakeskusten holtittomasta sijoittelusta. Samalla se haluaa koota merkittävän asutuksen ja liikerakentamisen joukkoliikenneyhteyksien päähän, erityisesti ratojen varsiin.

Valtioneuvosto on hyväksynyt uudet valtakunnalliset tavoitteet alueidenkäytölle. Niiden mukaan vähittäiskaupan suuryksiköiden on tuettava yhdyskuntarakennetta. Uusia huomattavia asuin-, työpaikka- tai palvelualueita ei pidä sijoittaa irralleen olemassa olevista yhdyskunnista.

Hallitus sallii poiketa tavoitteista vain, jos pystytään osoittamaan, että alueen käyttöönotto on kestävän kehityksen mukaista.

Ympäristöministeriön mukaan yhdyskuntarakenteen hajautuminen on karannut käsistä kaupunkiseutujen reuna-alueilla. Ongelma on vakavin Helsingin seudun kehyskunnissa, joissa väljästi ja hajanaisesti rakennetut pientaloalueet ovat laajentuneet 25 vuodessa kaksinkertaisiksi.

Yhdyskuntarakennetta kehitetään vastedes siten, että henkilöautoilun tarve on mahdollisimman vähäinen. Maaseudulla kannustetaan rakentamaan kylien yhteyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.