Hallitus laskisi valtion omistusrajaa Nesteessä ja Vapossa kolmannekseen

Omistusrajan muutos antaisi hallitukselle mahdollisuuden siirtää 33,4 prosentin ylittävät omistusosuudet Valtion kehitysyhtiö Vakeen.

Hallitus esittää eduskunnalle, että valtion vähimmäisomistusrajaa lasketaan energiayhtiö Nesteessä ja turveyhtiö Vapossa nykyisestä 50,1 prosentista 33,4 prosenttiin. Tällä hetkellä valtio omistaa molemmista yhtiöistä 50,1 prosenttia.

Omistusrajan muutos antaisi hallitukselle mahdollisuuden siirtää 33,4 prosentin ylittävät omistusosuudet Valtion kehitysyhtiö Vakeen.

Hallitus on aiemmin linjannut, että valtion täysin omistaman Vaken tehtävänä on saada "valtion yhtiöihin sijoittama pääoma kiertämään nykyistä aktiivisemmin".

– Kehitysyhtiö voi tehdä sijoituksia sellaiseen yritystoimintaan, joka katsotaan elinkeinorakenteen uudistamisen ja muun yhteiskunnan kokonaiskehityksen kannalta tärkeäksi, linjasi valtioneuvosto toimiohjeessaan viime joulukuussa.

Asiakirjan mukaan kehitysyhtiön tehtävänä on tarjota valtion omistamille yhtiöille "luonnollinen kehityspolku yhtiöiden uusiutumiseksi ja omistusrakenteen kehittämiseksi".

Hallitus antaa esityksen vähimmäisomistusrajojen muuttamisesta eduskunnalle keskiviikkona.

Oppositiossa huolta

Oppositiopuolueet ovat aiemmin olleet huolissaan esimerkiksi juuri Nesteen tulevaisuudesta, jos yhtiö siirretään hallituksen perustamaan kehitysyhtiö Vakeen.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen arvioi viime marraskuussa, että ei ole järkevää eikä turvallista omistajapolitiikkaa alentaa omistusosuutta strategisesti merkittävän yrityksen kohdalla.

Myös vasemmistoliitto katsoi tuolloin, että strategisesti tärkeiden valtionyhtiöiden hallitseminen käy hankalaksi, jos omistusosuus tipahtaa kolmannekseen.

Edustajat myös pelkäsivät, että päätäntävalta eduskunnassa pienenee.

– Kyllähän tämä kaventaa eduskunnan budjettivaltaa. Päätäntävalta osinkojen myyntituloista siirtyy budjettitalouden ulkopuolelle, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) eduskunnassa viime marraskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.