Hallitus linjasi apteekeista – särkylääkkeitä saisi myydä alennuksella

Tavoitteena on lisätä apteekkien määrää Suomessa.

Apteekkipalvelujen saatavuutta lisätään nostamalla apteekkien toimipistelupien määrää. Hallitus linjasi, että apteekkisääntelyä joustavoitetaan, mutta apteekkitoiminta säilyy luvanvaraisena.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) mukaan uusien apteekkien mahdollista lukumäärää ei ole arvioitu.

– Jos selkeästi muuttovoittoalueella väestöpohjaan suhteutettuna tulee palautetta, että apteekkien määrä on liian alhainen, niin (uudet luvat) koskevat tällaista tilannetta, Mattila (ps.) sanoo.

Hallituksen niin sanotun apteekkityöryhmän vetäjä, keskustan kansanedustaja Annika Saarikko uskoo, että apteekkilupien määrä kasvaa.

Kaikkia reseptivapaita itsehoitolääkkeitä saisi hallituksen linjauksen mukaan myydä suositushintaa halvemmalla, eli esimerkiksi särkylääkkeitä voisi myydä alennuksella.

Lisäksi hallitus sallii tiettyjen itsehoitolääkkeiden myynnin laajentamisen päivittäistavarakauppaan. Hallituksen mukaan tämä tehtäisiin lääketurvallisuutta painottaen siten, että esimerkiksi lääkerasvat voisivat tulla päivittäistavarakauppaan, mutta särkylääkkeet eivät.

 

Omistuksen laajentamista selvitetään

 

Linjauksen tavoitteena on lisätä apteekkien määrää Suomessa ja purkaa apteekkilupiin liittyvää sääntelyä nykyjärjestelmän puitteissa.

Fimean kriteeristöä luvan määräytymisessä selkiytetään. Fimealle voitaisiin antaa nykyisestä tilanteesta poiketen mahdollisuus aloitteellisuuteen apteekkiluvan myöntämisessä alueilla, joissa se katsoo apteekkien palvelutason olevan liian matala.

– Fimealle esitetään aktiivisempaa roolia apteekkien määrän lisäämisessä. Nykyään kunnasta on tultava signaali, että tarvitaan lisäapteekkeja. Nyt Fimeaa halutaan kannustaa aktiivisemmaksi, Saarikko sanoo.

Hallitus selvittää apteekin omistamisen mahdollistamista myös avoimen yhtiön muodossa. Myös siinä mallissa proviisori omistaisi enemmistön apteekista, mutta myös muut samassa apteekissa työskentelevät voisivat ryhtyä osaomistajiksi.

– Nykyisin pitää kiertää pienempiä apteekkeja ja ehkä 40-vuotiaana voi ryhtyä omistajaksi. Näin valmistunut proviisori pääsisi omistajaksi, Saarikko sanoo.

Apteekkia ei voisi jatkossakaan pyörittää osakeyhtiönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.