Hallitus lykkää kantaansa turvapaikanhakijakiintiöihin

Euroopan komissio on esittänyt, että turvapaikanhakijoita voitaisiin vastedes siirtää automaattisin kiintiöin jäsenmaasta toiseen, jos johonkin maahan kohdistuu kohtuutonta painetta.

Hallitus suhtautuu pitkälti myönteisesti lakiesityksiin EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta. Maakohtaisiin kiintiöihin otetaan kuitenkin kantaa vasta myöhemmin.

Hallitus odottaa, että automaattisesta jakotavasta saadaan lisätietoa EU-maiden kokouksissa ja kansallisessa valmistelussa. EU:n sisäministerien on määrä keskustella aiheesta ensi viikon perjantaina.

Euroopan komissio on esittänyt, että turvapaikanhakijoita voitaisiin vastedes siirtää automaattisin kiintiöin jäsenmaasta toiseen, jos johonkin maahan kohdistuu kohtuutonta painetta. Jäsenmaa voisi ostaa itsensä väliaikaisesti ulos vastuunjaosta, mutta hinta olisi korkea: jokaista turvapaikanhakijaa kohden pitäisi maksaa 250 000 euron "solidaarisuusmaksu".

Uudistuksessa ei luovuttaisi nykyisen Dublin-asetuksen perusperiaatteista. Myös vastedes vastuuvaltio olisi yleensä se, johon tulija ensimmäisenä saapuu. Suomi kannattaa perusperiaatteiden säilyttämistä.

Uudistuksella pyritään puuttumaan siihen, että turvapaikanhakijat siirtyvät maasta toiseen kesken turvapaikkaprosessin tai päätöksen jälkeen. Turvapaikanhakijalle halutaan asettaa velvollisuus hakea turvapaikkaa jäsenmaasta, johon hän ensiksi saapuu. Hakijan tulisi myös pysyä maassa hakemuksen käsittelyn ajan. Kyseessä on selvä muutos, sillä nykyisin Dublin-asetus velvoittaa vain valtioita.

Komission linjaukset saavat tukea Suomen hallitukselta.

– Liikkumista ensimmäisestä tulomaasta ja suojelua jo antaneesta jäsenmaasta on rajoitettava nykyistä tehokkaammin, eduskunnalle lähetetyssä kirjeessä todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.