Hallitus nauttii eduskunnan luottamusta – opposition kritiikki junaliikenteen tilasta ja tulevaisuudesta kaatui odotetusti

Monissa opposition puheenvuoroissa ei ole suoraan vastustettu junaliikenteen kilpailua vaan toteutustapaa.

Hallitus on saanut odotetusti eduskunnalta luottamuksen junaliikenteen nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Hallitusta tuki iltapäivän välikysymysäänestyksessä 95 hallitusryhmien kansanedustajaa. Vastaan äänesti 77 opposition kansanedustajaa. Hallituksen ja opposition rivit siis pysyivät suorina.

Poissa äänestyksestä oli 27 kansanedustajaa.

Opposition välikysymyksen oli allekirjoittanut 71 kansanedustajaa SDP:stä, perussuomalaisista, vihreistä, vasemmistoliitosta, RKP:stä ja kristillisdemokraateista. Puolueiden välillä on ollut kuitenkin eroja esimerkiksi siinä, miten ne suhtautuvat raideliikenteen kilpailutukseen.

Eduskunnan suuressa salissa kuultiin eilisessä keskustelussa monia opposition puheenvuoroja, joissa ei suoraan vastustettu matkustajaliikenteen avaamista kilpailulle, vaan pikemminkin sitä, miten hallitus aikoo uudistuksen toteuttaa.

Matkustajaliikennettä on määrä avata kilpailulle asteittain ensi vuosikymmenen aikana, jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Kritiikki hajautui eri aiheisiin

Eilisessä eduskuntakeskustelussa oppositio kritisoi monia junaliikenteeseen liittyviä kysymyksiä: rataverkon kuntoa, raidekapasiteetin riittävyyttä, VR:n lippu-uudistusta sekä suunnitelmia pilkkoa valtio-omisteinen junayhtiö VR.

Junaliikenteen kilpailun edistämiseksi hallitus on eriyttämässä VR:stä kolme erillistä yhtiötä: kalustoyhtiön, kunnossapitoyhtiön ja kiinteistöyhtiön. Kalustoyhtiön on määrä vuokrata junakalustoa myös muille kuin VR:lle.

Hallitusryhmillä eli keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on takanaan eduskunnassa 106 kansanedustajan enemmistö. Tämän vuoksi välikysymyskritiikin kaatuminen äänestyksessä oli odotettua.

Kyse oli ensimmäisestä välikysymyksestä perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Tällä vaalikaudella on jätetty 11 välikysymystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Berner puolustaa junaliikenteen kilpailun avaamista – "Kilpailu on jo laskenut lippujen hintoja"