Hallitus nimesi Jutta Urpilaisen Suomen komissaariehdokkaaksi

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on virallisesti nimennyt sosiaalidemokraattien kansanedustajan Jutta Urpilaisen Suomen ehdokkaaksi seuraavan Euroopan komission jäseneksi. Urpilainen nimettiin komissaariehdokkaaksi tänään valtioneuvoston yleisistunnossa.

Päätös oli täysin odotettu, sillä Rinne oli jo viime viikolla esittänyt Urpilaista Suomen ehdokkaaksi komissioon.

Urpilaisesta on tulossa Suomen ensimmäinen naispuolinen EU-komissaari.

–  Tämä on yksi viimeisimpiä lasikattoja, jotka täytyy Suomessa rikkoa, ja nyt se tehtiin, Rinne perusteli Urpilaisen valintaa viime viikolla.

Urpilainen on entinen SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri. Hän itse arvioi STT:lle omaavansa vankkaa kokemusta esimerkiksi talouden, opetuksen ja ulkosuhteiden saralta.

Tulevan komissaarin vastuualue on kuitenkin kiinni muun muassa siitä, kenestä tulee komission uusi puheenjohtaja.

–  Sen jälkeen kun tiedetään, kuka hän on, varmasti nähdään myös, tekeekö hän jotain muutoksia työnjakoon ja salkkuihin. Luulen, että sen jälkeen pystytään katsomaan, mikä salkku voisi olla Suomelle mielenkiintoinen, Urpilainen sanoi STT:lle viime viikon tiistaina.

Hän lisäsi, että komissiossa tosin toimitaan ensisijaisesti EU:n komission jäsenenä, ei Suomen komissaarina.

Urpilainen aloittaa komissaarina aikaisintaan marraskuussa

Urpilaisen varsinainen työ komissaarina alkaa aikaisintaan marraskuussa. Siihen asti hän jatkaa eduskunnassa.

Prosessiin kuuluu, että EU-parlamentti järjestää kuulemisen, jossa jokaista komissaariehdokasta kuullaan yksitellen ja hänelle esitetään kysymyksiä hänen toimialastaan sekä salkustaan.

Demareista myös Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri olivat ilmoittaneet kiinnostuksestaan komissaariksi. Molemmat menivät läpi kevään eurovaaleissa, ja Heinäluoma oli vaalien äänikuningas lähes 130  000 äänellä. Rinteen valinta komissaariksi oli kuitenkin Urpilainen.

Pääministeripuolue on perinteisesti saanut valita Suomen komissaariehdokkaan. Kuluneen viiden vuoden ajan komissaarina on toiminut kokoomuksen Jyrki Katainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Nuorten ohjaaja oli yhdynnässä 14-vuotiaaseen hoidettavaansa, hovioikeus tuomitsi vankilaan

Äänekosken galleria Villa Liinassa on kaksi tarinaa vahvasti tuntevista naisista – taiteilija Auli Kontkasen tie naiseuteen ja galleristi Ansaliina Krogeruksen unelman toteutuminen

Jyväskylässä päivähoidon tilanne on parempi kuin vuosiin – "Yhtenä etuna yliopisto ja ammattikorkeakoulu"

Yle: SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee palaa töihin – osallistuu viikon kuluttua paneelikeskusteluun

Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta

Ruista riittää nyt kotimaiseen leipään – sadosta tulossa suurin 30 vuoteen

Onko tässä kummallisin varkausyritys vähään aikaan? Miesjoukko yritti varastaa bajamajan Reiska-futiksen MM-kisojen majoitusalueelta

Sivullinen keskeytti bajamajan ryöstöyrityksen Pohjois-Savossa – miesjoukko oli juuri nostanut bajamajan autoon

Moottoripyöräilijä kaasutteli poliisia karkuun Jyväskylässä – pako päättyi alaraaja- ja pään alueen vammat aiheuttaneeseen törmäykseen

Meteorologi Tomi Laurinen joutuu oikullista ilmakehää tulkatessaan hyväksymään myös virhearviot – "Yleisötapahtumiin osuvat ukkoskuurot pistävät verenpainetta koholle"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.